Vrah z Brodu vystřelil na oběti nejméně 44 ran. A motiv?

Praha - V uherskobrodské restauraci Družba padlo při únorové tragické střelbě nejméně 44 výstřelů. Pachatel mohl disponovat maximálně 63 náboji, uvedla dnes v tiskové zprávě policie. Třiašedesátiletý muž tehdy usmrtil sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let. Pak se zastřelil. Státní zástupce Roman Kafka dnes potvrdil, že na místě střílel jeden člověk.

Použil dvě legálně držené krátké střelné zbraně, pistoli CZ 75B a revolver Alfa Proj vz. 820. Pachatel na místě činu mohl disponovat 57 náboji do pistole a šesti do revolveru. "Dohledáno bylo 39 nábojnic z pistole a pět prázdných nábojnic v bubínku revolveru - na místě tedy padlo nejméně 44 výstřelů," uvedl krajský policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský.

Pachatel podle něj nebyl v minulosti soudně trestán a rovněž nebyl podle zprávy městského úřadu v místě bydliště projednáván pro přestupek. Policie vyslechla více než 300 lidí a pro objasnění věci přibrala čtyři soudní lékaře a jednoho znalce z odvětví toxikologie. Výsledky jejich zkoumání svědčí o tom, že všech osm obětí zemřelo bezprostředně po útoku na následky vícečetných střelných zranění.

Podle Stránského nemohly být fatální následky zvráceny ani okamžitým poskytnutím zdravotnické pomoci. Pachatel zemřel po střelném poranění hlavy, které si způsobil sám. V době spáchání vraždy a posléze sebevraždy nebyl ovlivněn alkoholem ani jinou návykovou látkou či léky. Podle Kafky bude vypracován psychologický profil pachatele. Jeho motivem k činu byly podle státního zástupce pravděpodobně osobní problémy.

"S ohledem na smrt podezřelého nelze motiv přesně říci. Nicméně je zřejmé, že šlo o kombinaci řady faktorů, osobních, soukromých, které plynuly z jeho zdravotního stavu, duševního rozpoložení, jeho rodinného života, sousedských vztahů a vztahů s úřady. Jednalo se opravdu o dlouhodobou záležitost, která v něm klíčila možná dlouhá desetiletí," uvedl dnes Kafka.

Prověřování podle něj skončí v prvním pololetí letošního roku. Zásadní pro jeho dokončení bude zpracování balistických expertiz, které by měly objasnit pozici střelce a obětí ve chvíli, kdy pachatel střílel a jaké k tomu užil zbraně. Experti na genetiku zkoumají i 170 zajištěných stop.

Krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček dnes řekl, že jeho náměstek zahájil kázeňské řízení se dvěma důstojníky, výkonným a řídícím důstojníkem zlínského operačního střediska. Podle něj nebyly některé postupy v souladu s interním řízením. Tkadleček uvedl, že šlo o pochybení technicko-organizační, které ale podle něj nemohlo mít vliv na ohrožení života a zdraví poškozených.

Kázeňské řízení podle něj potrvá dva až tři týdny. Pokud pochybení potvrdí, policisté by mohli být napomenuti, mohl by jim být snížen plat či odňaty medaile, vyznamenání nebo služební hodnosti. Zásahem se zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Její vyšetřování ale potrvá déle. Výsledky by mohly být známé zhruba v řádu měsíců. Podle Kafky by mohly přinést návod, jak by policie měla postupovat v podobných případech v budoucnosti.

Související

Více souvisejících

Střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě (24. 2. 2015) Policie ČR

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy