Policejní komando zasahuje na energetickém úřadu, kvůli Vesecké

Praha - Policie zasahuje v budově Energetického regulačního úřadu v Praze. Podle České televize se hledají informace související s angažováním místopředsedkyně ERÚ Renaty Vesecké.

Protikorupční policie dnes zasahovala ve třech pobočkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Jeho mluvčí Jiří Chvojka ČTK řekl, že hledala jmenovací dekret místopředsedkyně úřadu a bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, která údajně byla jmenována v rozporu s energetickým zákonem. Podle ERÚ byl policejní zásah nepřiměřený, považuje ho za porušení své nezávislosti. Chvojka dodal, že zásah skončil zhruba ve 14:30, jmenovací dekret úřad policistům vydal.

Vesecká je místopředsedkyní energetického úřadu od loňského listopadu a na starost má legislativně správní oblast. Krátce po jejím jmenování instituce uvedla, že Vesecká splňuje všechny podmínky, které má na místopředsedu ERÚ energetický zákon. V zákoně se mj. uvádí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci. Vesecká byla před nástupem do úřadu advokátkou, v letech 2005 až 2010 byla nejvyšší státní zástupkyní. Podle ERÚ nicméně podmínku splňuje.

Sama Vesecká nebude podle Chvojky záležitost v tuto chvíli komentovat. "Vyjádří se orgánům činným v trestním řízení, aby je seznámila se svým názorem. Můžu zprostředkovat její osobní názor, že je to fraška," řekl odpoledne Chvojka ČTK.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ČTK řekl, že o věci zatím nemá dostatek informací. "Chápu zájem o legitimnost jmenování paní Vesecké, ale nevím, jestli je nutné tento úřední problém řešit zásahovou jednotkou," uvedl ministr.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej během zásahu sdělil, že policisté provádí úkony trestního řízení, bližší podrobnosti ale dnes policie říct nemůže. Jihlavský státní zástupce Kamil Špelda ČTK řekl, že účelem prohlídky bylo opatřit podkladové materiály pro rozhodnutí, jestli v konkrétním podezření byly naplněny zákonné znaky trestného činu. "Obviněn nikdo nebyl, ani se to neplánuje v nejbližších dnech. Tady jde opravdu o to opatřit podklady, ty vyhodnotit a na základě toho teprve stanovit, zda vůbec došlo ke spáchání trestného činu či nikoliv," uvedl.

Chvojka upřesnil, že policisté přišli na úřad kolem 08:00 a měli s sebou příkaz k prohlídce. V ostravské, jihlavské a pražské pobočce energetického úřadu jich podle něj bylo kolem čtyřiceti a odnášeli si papírovou dokumentaci a počítače, včetně počítače předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové. Mluvčí úřadu doplnil, že o jmenovací dekret Vesecké už dříve požádali písemně, energetický úřad ale požádal o zdůvodnění, proč ho chtějí. "Odpovědí byl zásah 40 policistů," podotknul.

Úřad, který reguluje ceny elektřiny, plynu a tepla a stanovuje výši dotací pro obnovitelné zdroje, se chce proti postupu policie bránit. Podle mluvčího si bude stěžovat nejvyššímu státnímu zástupci a kvůli údajnému zpochybňování nezávislosti úřadu na to upozorní i evropskou komisi. "Budeme si stěžovat na porušení zákona, klidně až k Ústavnímu soudu," uvedl Chvojka. Podle něj jde o největší možné porušení nezávislosti úřadu.

Důvodem hledání jmenovacího dekretu bylo podle Chvojky podezření, že Vesecká se stala místopředsedkyní ERÚ v rozporu s energetickým zákonem a že Vitásková jejím jmenováním způsobila škodu ve výši platu Vesecké. "Údajně jí byl plat vyplácen neoprávněně," uvedl Chvojka. Dodal, že úřad zásadně nesouhlasí s tím, že by Vesecká byla jmenována v rozporu se zákonem.

Související

Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

Energetický regulační úřad Renáta Vesecká

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 4 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 8 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 8 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Počasí bude na druhý květnový svátek chladnější, ukazuje předpověď

Druhý květnový svátek se ponese v mírně chladnějších teplotách. Podle ČHMÚ.cz se ochladí pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy