Svědek proti Rittigovi popřel tunelování, firma prý byla posvátná

Praha - Někdejší obchodní ředitel papírny Neograph Vladimír Sitta mladší dnes u soudu popřel obžalobu z tunelování firmy. Zdůraznil, že Neograph pro něj byl "posvátnou rodinnou společností".

Shodně jako jeho rovněž obžalovaný otec chápe stíhání jako mstu za to, že u zakázky pro pražský dopravní podnik upozornil na vyvádění peněz k lobbistovi Ivu Rittigovi.

Jednání, které je Sittovi vytýkáno, bylo podle něj v souladu se zákonem a vycházelo ze švarc systému, který v Neographu prosadil spolumajitel firmy a Rittigův pozdější spoluobviněný Jan Janků.

Čtyřiatřicetiletý Sitta Neographu podle obžaloby způsobil škodu ve výši 8,2 milionu korun. Za zneužití postavení v obchodním styku mu hrozí až deset let vězení. Muž věří, že jeho stíhání souvisí s kauzou údajně předražených jízdenek vyráběných Neographem. Podle něj i podle kriminalistů posílala firma provizi 17 haléřů z každé jízdenky společnosti Cokeville Assets sídlící na Britských Panenských ostrovech, peníze prý končily u Rittiga. Obvinění v této věci si vedle lobbisty a jeho právníků vyslechl i Janků.

"V létě 2009 jsem se s pomocí otce dostal k písemným důkazům. Na podzim 2009 jsem začal komunikovat s policií i s Bezpečnostní informační službou s tím, že chci věc řešit, protože z ní nemám dobrý pocit," popsal Sitta. Protikorupční policie ho prý přesvědčila, ať se obrací jen na ni, protože "nikomu jinému se nedá věřit".

Obžaloba tvrdí, že Sitta založil v prosinci 2009 firmu Avium Partners v úmyslu získat majetkový prospěch na úkor Neographu. Firma prý Neographu vystavovala fiktivní faktury za zprostředkování obchodních příležitostí. Sitta uvedl, že začal podnikat na základě iniciativy Janků, který mu snížil mzdu v Neographu na polovinu s tím, že zbytek peněz mu poplyne ze zprostředkovatelské smlouvy. "Plnění nebylo fiktivní, ale reálné. Vždy to byl konkrétní, hmatatelný produkt. Vše jsem realizoval osobně," zdůraznil.

Janků prý vyžadoval, aby činnost Sitty v Avium Partners zůstala skryta. "Přistoupil jsem na to i proto, že policie mě žádala, ať v Neographu vystupuji neutrálně a ať z něj neodcházím, protože jsem pro ně cenný insider," tvrdí. Práci v Avium Partners prý ale nezastíral a věděli o ní zaměstnanci Neographu včetně sekretářky Janků.

Státní zástupkyně Dagmar Máchová Sittovi vytýká i uzavření zprostředkovatelských smluv s klienty Neographu, společnostmi Prompt a LightGate. I ty prý ale podle Sitty souvisely s jeho dohodou s Janků. "Rámcové smlouvy s firmami Prompt a LightGate byly podepsány ve stejný den, kdy mi byla snížena mzda," řekl.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig Vladimír Sitta soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy