Kauza Savov: V případu spolupracuje muž obvinění z krácení daně

Praha - V případě podnikatele Františka Savova, který je v České republice stíhán pro krácení daní a legalizace výnosů z trestné činnosti, prý s českou policií spolupracuje klíčový svědek. Píše o tom dnešní MF Dnes. Jde o Luboše Lendela, někdejšího jednatele společnosti Astra AT, která byla podle policie jedním z článků řetězce firem, s jejichž pomocí skupina lidí řízených Savovem krátila daně. Savov v současnosti žije v Británii a Česko žádá o jeho vydání.

Savov obvinění odmítá a jeho zástupci uvádějí, že jde o snahu zničit jeho podnikatelské aktivity. Savovův mluvčí tvrdí, že proti němu vedou řízenou kampaň média vlastněná vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem. Patří mezi ně MF Dnes nebo Lidové noviny.

Lendel ve své výpovědi požádal o přidělení statusu spolupracujícího svědka. Lendela spolu s dalšími několika lidmi detektivové obvinili předloni na podzim, samotného Savova pak o půl roku později.

Společnost Astra AT prý hrála v daňových podvodech klíčovou roli. Podle vyšetřovatelů jí finanční úřad na neoprávněných vratkách DPH měl vyplatit přes 95 milionů korun, vždy na pokyn Františka Savova.

Savov v minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá. Podle úterního vyjádření jeho mluvčího je přesvědčen, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces. Právníci podnikatele jsou prý připraveni předvolat svědky, kteří "potvrdí zoufalý stav propojení justice a politiky v České republice".

Podle vyšetřovatelů Savov spolu s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty. Proti zahájení stíhání podal ústavní stížnost, kterou soud v únoru odmítl. V dubnu zamítl i Savovovu stížnost proti zajištění 648 milionů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu totiž podle názoru vyšetřovatelů způsobil.

Savov je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patří například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné lékařské časopisy.

Související

František Savov

Státní zastupitelství obžalovalo Savova a dalších deset lidí z krácení daní

Státní zastupitelství obžalovalo 11 lidí v daňové kauze, u které vyčíslilo způsobenou škodu téměř 653 milionů korun. Na dotaz ČTK to dnes odpověděl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Z dřívějších informací vyplývá, že jedním z obžalovaných je podnikatel František Savov, kterého policie stíhá jako uprchlého. Savov dnes ČTK sdělil, že obžalobu odmítá.
František Savov

Policie navrhla podání obžaloby v případu krácení daní a praní špinavých peněz v kauze podnikatele Savova

Policie navrhla podání obžaloby v případu krácení daní a praní špinavých peněz se škodou zhruba 700 milionů korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. V kauze čelí stíhání 11 lidí, podle dřívějších informací je mezi nimi podnikatel František Savov. Kriminalisté ukončili vyšetřování po 8,5 letech.

Více souvisejících

František Savov (majitel vydavatelství Mladá fronta) Mladá fronta Dnes (MF Dnes) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy