Šéf gangu Berdych opustil ruzyňskou věznici. Z trestu se poučil, řekl psychiatr

Praha - Obvodní soud pro Prahu 6 dnes propustil z vězení Davida Berdycha, který je odsouzený za loupeže a únosy. Muž dostal 15 let, odpykal si 11 let. Pražskou ruzyňskou věznici opustil kolem 15:30 v doprovodu svého advokáta.

Soud dále stanovil sedmiletý dohled probačního úřadu. Rozhodnutí bude zřejmě pravomocné, protože podobný návrh měl i státní zástupce.

Kauza takzvaného Berdychova gangu je největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Skupina desítek lidí byla ojedinělá propojením podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat. Zločinci se často přestrojovali za policisty, svou trestnou činností si údajně přišli na více než sto milionů korun.

Berdych zůstal ze skupiny odsouzených za mřížemi jako poslední. Podle soudního znalce v oboru psychiatrie se Berdych z trestu dostatečně poučil a jeho začlenění do společnosti je reálné.

Berdych žádal o podmíněné propuštění loni v létě. Soudce obvodního soudu Kryštof Nový žádost zamítl, odvolací Městský soud v Praze mu však věc vrátil k doplnění dokazování. Letos se k tomu řešila námitka podjatosti, kterou proti soudci vznesl státní zástupce. Žalobce nakonec neuspěl a soudce může v projednání pokračovat.

Související

Více souvisejících

soudy gangy Kauza: Berdychův gang

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy