Rittig, Dvořák a další. Kvůli Dopravnímu podniku padla nová obvinění

Praha – Policie obvinila 14 lidí kvůli údajnému praní špinavých peněz v souvislosti se zakázkami pražského dopravního podniku (DPP). Podle Mladé Fronty Dnes je mezi nimi například lobbista Ivo Rittig, bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák nebo jeho matka Marie Nováková.

Rittig byl kvůli dopravnímu podniku obviněn již dříve, tenkrát šlo o údajně předražené jízdenky. Současné obvinění se týká zakázek na dodávky SMS jízdenek a takzvané m-peněženky, tisk papírových jízdenek a prodej kuponů.

Policie se domnívá, že za vším stojí organizovaná skupina 14 lidí, kteří peníze od roku 2008 až do roku 2014 peníze převáděla prostřednictvím různých firem přes daňové ráje. Většinou se měly předávat prostřednictví smlouvy o úvěrovém limitu. Na konci řetězce podle deníku stáli právě Rittig a Dvořák, kteří z koncových firem profitovali.

„Takto získali prospěch Ivo Rittigovi, Martinu Dvořákovi, Marii Novákové (matka Dvořáka), Markovi Stubley, Karolíně Babákové, Davidovi Michalovi (právníci Ivo Rittiga)...," cituje MF Dnes policejní usnesení.

Kriminalisté například tvrdí, že Dvořák ovlivnil výběr provozovatele okenék na výdej jízdních kuponů v metru ve prospěch společnosti Cross Point. DPP na této zakázce podle policie tratil asi 50 milionů korun. Podle exředitele DPP je to ale nesmysl, On i jeho rodina se prý těší, jak to policie bude prokazovat.

Klíčovou postavou v tomto případě je i Rittigův účetní Jaroslav Kubiska, který byl mezi obviněnými v jiných kauzách, teď ale s vyšetřovateli spolupracuje. Právě on by měl popsat, jak transakce probíhaly.

S Rittigovým jménem bývá v tisku spojováno několik kauz. Nejznámější je právě zakázka na tisk jízdenek pro pražský dopravní podnik. Podle tvrzení Nadačního fondu proti korupci byl Rittig přes síť firem pravděpodobně konečným příjemcem 17 haléřů za každý lístek.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig Dopravní podník Praha Martin Dvořák

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy