Druhá větev kauzy Rath: Police bude žalovat 9 lidí a 8 firem

Praha - Kriminalisté navrhli obžalovat devět lidí a osm firem z druhé větve kauzy bývalého poslance a středočeského exhejtmana Davida Ratha. Mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej dnes ČTK sdělil, že policisté předali žalobci Vrchního státního zastupitelství v Praze trestní spis, který se týká zmanipulovaných veřejných zakázek zadavatelů Středočeského kraje a Oblastní nemocnice Středočeského kraje. Obvinění, mezi nimiž je i Rath, podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 milionu korun, z toho převzali 3,4 milionu Kč.

Kriminalisté firmy obvinili v říjnu 2013. Je mezi nimi největší česká stavební společnost Metrostav, která dřív spojitost s kauzou exhejtmana odmítla. Případ se týká rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun.

Obvinění si však většinu úplatků za tyto tendry nestihli převzít, protože byli ve vazbě kvůli první části kauzy, která se týkala zmanipulovaných soutěží na rekonstrukci zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici či modernizace krajských nemocnic. Převzetí peněz se údajně stihlo pouze u tendru na sanitky.

Rath nedávno dostal 8,5 roku vězení v první části kauzy. V obou případech kromě Ratha figurují bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová nebo její manžel Petr Kott, kterým soud v první části kauzy vyměřil 7,5 roku za mřížemi. Jejich tresty zatím nejsou pravomocné, případem se bude zabývat odvolací soud. Podle médií se oba případy týkají i některých dalších nepravomocně odsouzených z první části kauzy.

Z dalších podezřelých v druhé větvi případu média v minulosti zmínila manažery Metrostavu Pavla Piláta a Jiřího Anděla nebo šéfa středočeské záchranné služby Martina Houdka. Hejtmanství zatím nezvažuje, že by Houdek musel funkci kvůli kauze opustit. "Já myslím, že on tu funkci vykonává dobře, takže my čekáme, jak to proběhne," řekl dnes ČTK hejtman Miloš Petera.

Policisté podle Ibeheje navrhli obžalovat fyzické a právnické osoby za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, poškození finančních zájmů Evropské unie, přijetí úplatku či podplácení. Za tyto trestné činy hrozí podle trestního zákoníku nejvíc až deset nebo až 12 let vězení. Firmám hrozí hlavně vysoké peněžité tresty nebo jejich zrušení.

Spis druhé větvě Rathovy kauzy podle Ibeheje má přes 20.000 stránek. Kauzu nyní mají na stole žalobci z pražského vrchního státního zastupitelství, kteří rozhodnou, jak dál s případem naloží. Dozorující žalobce Jiří Pražák nedávno ČTK sdělil, že by další rozhodnutí v případu mohlo padnout za více než dva měsíce, protože je spis rozsáhlý a případ složitý.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Metrostav Kauza: Rath

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy