Soud znovu projedná kauzu advokáta Teryngela a Letka Team

Praha - Letitá kauza společnosti Letka Team, ve které je obžalovaný s dalšími dvěma muži pražský advokát Jiří Teryngel, se patrně hned tak neuzavře. Spis vrátil Vrchní soud v Praze městskému soudu.

Vrchní soud se případem zabýval poté, co mu spis vrátil Nejvyšší soud, který z různých důvodů vyhověl dovoláním podmínkou potrestaných Vladimíra Mošovského a Juraje Glasera, ale také nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Teryngel a další obžalovaný Marko Stehlík původně odešli od soudu bez trestu.

Mošovského a Glaserovu 2,5 a dvouletou podmínku za porušení povinnosti při správě cizího majetku dnes soud potvrdil. Proti rozhodnutí lze opět podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Část případu týkající se krácení daně, která nyní zamíří k městskému soudu, se týká Teryngela, Stehlíka a Mošovského. Podle obžaloby skupina nezanesla do daňového přiznání některé příjmy z obchodů s cigaretami. Na dani z přidané hodnoty tak prý ošidili stát o 118 milionů korun. Teryngel od počátku vinu ve všech bodech popírá. Kauzu označil za výsledek korupce a zneužití moci. Dříve uváděl, že bude požadovat odškodnění za vazbu, ušlý výdělek a poškození pověsti.

Soudce Bohumil Kalát uvedl, že část týkající se údajného krácení daně musí předat zpět městskému soudu, aby ten rozhodl, jestli jsou Teryngel a ostatní vinni. "Je třeba zabývat se všemi skutečnostmi, na které poukázal Nejvyšší soud," dodal. Kalát také zmínil, že odvolací soud nemůže obžalované uznat vinnými, pokud je soud 1. stupně zprostil obžaloby.

Glaser podle obžaloby uznal za společnost Letka Team nepodloženou pohledávku, čímž firmu vystavil hrozbě ztráty. Mošovský údajně Glasera navedl. Podle Kaláta se "nechovali ve prospěch firmy, naopak ji zatížili fiktivním dluhem".

Související

Více souvisejících

Jiří Teryngel soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy