Česko se dnes loučilo s hercem Lubomírem Lipským (†92)

Praha - V Divadle ABC se Lubomírem Lipským rozloučili nejbližší, před tím mohla jeho památku uctít veřejnost. U rakve drželi čestnou stráž herečtí kolegové, další kamarádi seděli v hledišti. Sál ale nebyl ani zdaleka plný.

Před týdnem zemřel představitel mnoha krásných filmových rolí Lubomír Lipský. Poslední rozloučení v Divadle ABC v půl dvanácté, účastnili se ho především herečtí kolegové a Lipského rodina. Hodinu předtím se mohla loučit veřejnost.

"Lubomír Lipský patřil k gentlemanům staré školy, kteří ctí povinnost, drží slovo a zůstávají věrni svým láskám. Jednou z jeho největších lásek bylo divadlo," uvedl v projevu ředitel Městských divadel pražských Ondřej Zajíc. S Lipským podle něj odešel i velký kus Divadla ABC. Při smutečním ceremoniálu, který začal krátce před polednem, se vystřídala v čestné stráži u rakve téměř čtyřicítka herců.

Kolem rakve byly na pódiu rozmístěny věnce od rodiny a přátel. Mikrofonu se nejdříve ujal prezident herecké asociace Jiří Hromada. Vzpomínkovou řečí vyprovodil legendárního herce také Otakar Brousek ml., ředitel Divadla ABC Jan Szymik a Ladislav Trojan.

"My jsme se přeci scházívali každý měsíc. A teď jsme se měli sejít šestnáctého a bohužel už se to nestane. Moc mě to mrzí. Sbohem, můj milovaný Mirečku," loučil se Trojan emotivně. Nikdo ze smutečních hostů neudržel slzy.

Brousek zavzpomínal před novináři na Lipského jako na rošťáka, který se těšil vždy na jeviště. "Měl radost nejen, že se jemu něco povedlo, ale on sám se smál, když někomu jinému se povedl vtip," řekl. Zawadská měla podle svých slov to štěstí, že vedle něj mohla stát na prknech, která znamenají svět. "Je vždy těžké vzpomínat na člověka, kterého si nesmírně vážíte a který byl a najednou není," řekla s lítostí.

Na místo dorazilo mnoho známých tváří, mezi nimi i Luba Skořepová, Jaromír Hanzlík, Jan Hrušínský nebo Jaroslav Satoranský. Na zemřelého kolegu vzpomínali nejdříve v divadelním klubu, pak se přesunuli do sálu. Hlediště ale zůstalo poloprázdné. Hrušínský hrál s Lipským 15 let v Divadle ABC a od roku 2005 do letoška v Divadle Na Jezerce. "Nikdy nedal najevo, že ho něco trápí. Myslím, že svých starostí a svého trápení měl v životě hodně, že se mu rány osudu nevyhýbaly," řekl Hrušínský.

V sále zazněla píseň Ezop a brabenec od Voskovce a Wericha nebo Šlitrova Krajina posedlá tmou a závěrem v podání herců píseň My Lord z Kaplana. Přítomní na Lipského zavzpomínali i díky záznamu z jeho vtipné rozmluvy o herectví s Miroslavem Horníčkem a Lipského nezapomenutelné děkovné řeči po předání prestižní ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra.

Při zatahování opony vyprovodili hosté Libomíra Lipského dlouhým a hlasitým potleskem, trval více než tři minuty.

V Divadle ABC působil Lubomír Lipský od roku 1950. Lidé ho ale znají spíše díky jeho filmovým rolím, hrál ve snímcích Ať žijí duchové, Tři veteráni nebo Šest medvědů s Cibulkou. Byl také výborným komikem. Lubomír Lipský se dožil požehnaného věku 92 let.

Související

Lubomír Lipský (* 19. dubna 1923, Pelhřimov), český herec a komik.

Zemřel herec a komik Lubomír Lipský (†92)

Praha - Šest medvědů s cibulkou, Ať žijí duchové, Čtyři vraždy stačí drahoušku... Odešel jeden z největších komiků českého filmu. Lubomír Lipský zemřel ve věku 92 let.

Více souvisejících

Lubomír Lipský

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy