Zabili jste mi strejčka, tak tady máte přes držku. Koalice v Praze končí, říkají politologové

Praha – Politologové se shodují – noční dění na pražském magistrátu a odvolání čtyř radních znamená faktický zánik koalice tvořené stranami ČSSD, ANO a Trojkoalicí (STAN, KDU-ĆSL a SZ). říkají to i přesto, že primátorka Adriana Krnáčová tvrdí, že koalice pokračuje a je funkční.

Koalice primátorky pokračuje dál, smlouva nebyla vypovězena. „Já vidím koalici jako funkční, i když nedostatky tam samozřejmě byly a jsou. V každém společenství, které má na něčem pracovat, a zejména v tak komplikované agendě jako Praha, vznikají nesrovnalosti. S těmi se musíme dokázat poprat," uvedla primátorka.

Politologové i některé další strany koalice to ale vidí jinak. „Situaci jednoznačně hodnotím jako konec koalice," řekl ČTK politolog Jan Outlý. Je podle něj normální, že se zprvu musí nové subjekty usadit, takže počáteční rozmíšky nepřeceňoval podle svých slov nepřeceňoval. „Po téměř roce lze ale mluvit o fatálním selhání," doplnil. Připomněl mimo jiné špatný mediální obraz koalice.

Podle politologa Zdeňka Zbořila zřejmě převážily emoce nad racionálním uvažováním a osobní boj převážil ten stranický. „Z venku vidíme pouze osobní invektivy. Z toho, co vím, to chápu právě jako boj o moc a vliv. Způsob jednání mi připomněl Švejkovu větu: Zabili jste mi strejčka, tak tady máte přes držku," řekl Zbořil, podle kterého není jasné, jestli bude moci koalice spory překonat. Také ale na druhou stranu prý není jasné, jestli situace posílí opocizi, protože ta byla až doteď nejednotná.

O konci koaliční spolupráce mluví i politolog Rudolf Kučera. „Dosud vládnoucí strany se pochopitelně budou chtít u moci udržet co nejdéle, konec koalice ale nelze zvrátit," tvrdí. Situaci na pražském magistrátu považuje za "nepředstavitelně chaotickou" a v dění je podle něj obtížné se orientovat.

O konci koalice mluví i jeden z jejich členů – Strana zelených. „Osobě považuji tento krok za nehorázný způsob vypovězení koaliční smlouvy, kdy se proti trojkoaličnímu náměstkovi Matěji Stropnickému spojilo 12 členů klubu ANO a 8 členů ČSSD doplněných hlasy opozice. Trojkoalice reagovala na tento krok podporou odvolání dvou radní za ČSSD a předsedy klubu ANO Michala Haška," uvedl v prohlášení Ondřej Mirovský, předseda pražské SZ.

Související

Více souvisejících

Praha Trojkoalice (SZ, KDU, STAN) Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Na Rudém náměstí proběhla tradiční vojenská přehlídka. Zabráníme globálnímu konfliktu, řekl Putin

Na Rudém náměstí v Moskvě se dnes konala tradiční vojenská přehlídka oslavující vítězství nad nacistickým Německem. Letos ji provází nepříznivé počasí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy