Solární podvody? Žalobce navrhuje Vitáskové devět let vězení

Brno - Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková by si podle žalobce Radka Mezlíka měla v případu solárních podvodů odsedět devět let. Krajský soud v Brně vyčlenil vzhledem k velkému počtu obžalovaných pro závěrečné řeči tři dny.

Po Mezlíkově návrhu si vzala slovo obhajoba. Obžalovaní se dostanou na řadu až po ní, nejspíš ve čtvrtek. Z obhájců dnes dostali prostor pro vyjádření právní zástupci tří obžalovaných; revizního technika Vladimíra Čimpery, pracovníka elektráren Jaroslava Kryma a Michaely Schneiderové z vedení ERÚ. Všichni tři požádali soud o zproštění viny.

Také Vitásková jakékoli provinění popírá. "Soud ještě nerozhodl, obvinění nadále považuji za účelové a nepravdivé. Hodlám se obhájit ve své závěrečné řeči. Věřím, že veřejnost si udělá obrázek sama," řekla dnes ČTK.

Soudce Aleš Novotný předpokládá, že rozsudek v kauze vynese nejdříve v lednu příštího roku.

V případu jde o elektrárny Saša-sun a Zdeněk-sun, které patří synům miliardáře Zdeňka Zemka staršího, jenž ovládá firmu Z group steel holding. Licence dostaly 31. prosince 2010, tedy krátce před snížením výkupní ceny energie ze solárů.

Majitelé solárních elektráren, kteří získali licenci pro jejich provoz do konce roku 2010, měli garantovanou cenu 12.150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily - za megawatthodinu je držitelům licence, kteří ji dostali až po roce 2010, vypláceno jen 5500 korun. Obě částky jsou garantované na dobu 20 let. Všichni podnikatelé, kteří se v roce 2010 pustili do stavby solárních elektráren v Česku, proto spěchali, aby dostali licenci pro provoz těchto zařízení ještě do konce roku 2010.

Za energii, kterou chomutovské elektrárny dodaly do sítě, vznikla již podle žalobce škoda 300 milionů korun. Licenci získaly na 20 let. Celková škoda za toto období by mohla činit podle spisu až dvě miliardy. Bratrům Zemkům navrhuje Mezlík 7,5 roku vězení a ředitelce odboru licencí ERÚ Michaele Schneiderové až deset let. Pro techniky, kteří vypracovali revizní zprávy k elektrárnám, žádá kolem sedmi let. Podle Mezlíka Vitásková se Schneiderovou zneužili svoji pravomoc, když schválily udělení licencí, nebo vytvořily podmínky k jejich udělení. Ostatní čelí obžalobě z podvodu.

Krátce před Vánocemi 2010 se konala první kontrola obou elektráren pracovníky ERÚ. Kvůli nedostatkům licence nedostaly. Zemek starší si ale pak vymohl, aby se konala ještě jedna kontrola úředníků, a to v poslední den roku 2010. Zemek starší se dnes zúčastnil soudního jednání, seděl v prostoru pro veřejnost.

Související

Solární energie

Ministři skupiny G7 se dohodli na urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů

Ministři životního prostředí a energetiky ze skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 se na dvoudenním zasedání v Japonsku dohodli na urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů energie a vyzvali ke snížení spotřeby zemního plynu. Nestanovili ale termín pro postupné ukončení produkce elektřiny z uhlí. Potvrdili také závazek skupiny dosáhnout do roku 2035 plně nebo převážně dekarbonizované energetiky. Vyplývá to ze zveřejněného komuniké.

Více souvisejících

solární energie Energetický regulační úřad Alena Vitásková

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

USA oznámily obří balík sankcí proti Rusku a zemím, které pomáhají jejich vojenskému průmyslu. Včetně Slovenska

Jedna z největších ruských leteckých společností Poběda (Pobyeda) se také stala terčem amerických protiruských sankcí.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy