Soud otevřel kauzu firmy Key Investments. Škoda za 873,7 milionu, tvrdí žaloba

Praha - Pražský městský soud dnes začal řešit případ tří bývalých členů představenstva investiční společnosti Key Investments. Podle obžaloby způsobili 45 subjektům škodu přes 873,7 milionu korun, když spravovali jejich peníze při obchodování s cennými papíry. Trojici hrozí za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže až osm let vězení. V úterý bude soud pokračovat výslechy exmanažerů.

Na lavici obžalovaných usedli bývalý předseda představenstva KI Daniel Brzkovský, místopředsedkyně Klára Fenstererová a členka představenstva Alena Šťastná (dříve Štorkanová). Obžaloba Brzkovského viní z toho, že mezi roky 2004 a 2011 při správě peněz využil nedbalosti a neodbornosti zákazníků a kupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry, mezi něž patřily dluhopisy vydávané firmami Borsay, E Side Property Limited nebo Via Chem Group. Věděl prý přitom o jejich nedostatečné likviditě, protože nebyly veřejně obchodovatelné a jejich trh tvořily v podstatě jen zákazníci KI. Po krachu firem navíc byly dluhopisy v podstatě bezcenné.

Brzkovský novinářům o přestávce dnešního soudního jednání řekl, že se cítí nevinen. K obžalobě se nechtěl vyjadřovat. "Zatím není možné se vyjadřovat. Proces teprve začíná a počkejte si na jeho průběh. Dneska vám bohužel nic neřeknu, i když bych třeba rád," řekl.

Šťastná s Fenstererovou podle obžaloby ze svých funkcí nedostatečně dohlížely na činnost investiční společnosti a porušily například povinnosti, které se týkají čestného a spravedlivého jednání ve prospěch zákazníků. Zároveň se podílely na zařazení rizikových cenných papírů na seznam k obchodování. Uzavřené smlouvy pak nemohly být vypořádány poté, co firma v dubnu 2011 přišla o licenci obchodníka s cennými papíry.

Mezi poškozenými je 45 subjektů, do nichž patří 36 fyzických osob, čtyři právnické osoby a pět měst. Mezi poškozená města patří Sokolov, Lázně Bohdaneč a Votice a městské části Praha 6 a Praha 10. V celkovém součtu podle obžaloby přišly zhruba o 523 milionů korun. Mezi další poškozené patří třeba Hornická zaměstnanecká zdravotní pojišťovna, která je v likvidaci a podle obžaloby v investiční firmě utopila 161,5 milionu korun.

Výroková část obžaloby, kterou musela státní zástupkyně Darja Dunajová na začátku procesu přečíst, má 19 stran. Žalobkyni to zabralo zhruba dvě a čtvrt hodiny. Celkem má obžaloba 184 stran. Dunajová se nechtěla k obžalobě vyjadřovat. "Jsme na samém začátku řízení," řekla ČTK.

Odpoledne soud pokračoval výčtem poškozených, kteří se řádně přihlásili k soudnímu řízení, a vymáhají tak po trojici obžalovaných exmanažerů KI odškodné. Jde například o obě pražské městské části, kterým byla způsobena největší škoda. Předseda trestního senátu Petr Hovorka také upozornil na to, že další žádosti o odškodné ještě mohou soudu přijít do datových schránek.

Soudce také dal žalobkyni nebo advokátům obžalovaných domácí úkol. Předložil jim seznam zhruba 100 svědků, z kterých musejí vybrat ty nejdůležitější, které chtějí osobně při procesu vyslechnout. Výpovědi ostatních budou přečteny, což má řízení zrychlit. Ve úterý bude soud pokračovat výslechy obžalovaných. Hlavní líčení je zatím naplánované na deset dní, pět v tomto týdnu a pět v polovině března. Soudce se nechal slyšet, že další pokračování bude v červnu.

Key Investments je od roku 2012 v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam. Dodnes se neví, kde peníze skončily. Média spekulují o tom, že KI údajně skrytě ovládal miliardář Petr Sisák, který je obviněn v jiné kauze související s konkurzem Via Chem Group, jejíž dluhopisy za peníze měst KI nakupovala.

Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007 kvůli zapojení do akciových obchodů bývalého premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Své peníze jí svěřil také někdejší ministr průmyslu za ODS Martin Kocourek.

Související

Soud, ilustrační foto

Soud potvrdil exmanažerům Key Investments tresty odnětí svobody

Bývalí členové představenstva investiční společnosti Key Investments (KI) Daniel Brzkovský a Klára Fenstererová půjdou na pět a čtyři roky do vězení. Tresty jim dnes potvrdil odvolací soud. Někdejší manažer firmy v letech 2004 až 2011 podle soudu vědomě nakupoval vysoce rizikové cenné papíry, které nebyly veřejně obchodovatelné a po krachu firmy KI byly bezcenné. Žena na společnost nedostatečně dohlížela. Dvojice způsobila klientům škodu v řádu stamilionů korun.
Soud, ilustrační foto

Kauza Key Investments: Dva manažeři mají jít do vězení, hned se odvolali

V kauze investiční společnosti Key Investments (KI) dnes soud potrestal manažery Daniela Brzkovského a Kláru Fenstererovou pěti a čtyřmi lety vězení. Muži také uložil maximální, tedy desetiletý zákaz působení ve vedení firem, žena dostala zákaz na šest let. Podle nepravomocného rozsudku způsobila dvojice klientům škodu 849,2 milionu korun, kterou jim částečně musí nahradit.

Více souvisejících

Key Investmens soudy

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy