Vinu v kauze Key Investments odmítl i poslední manažerka

Praha - Bývalá manažerka společnosti Key Investmensts (KI) Klára Fenstererová dnes odmítla obžalobu v kauze podivného obchodování s cennými papíry, kde podle státní zástupkyně přišlo 45 poškozených subjektů nejméně o 873 milionů korun. Vinu necítím, řekla při výpovědi pražskému městskému soudu. Podobně postupovali i dva její bývalí kolegové. Soud bude v příštích dnech pokračovat výslechy svědků. Hlavní líčení v rozsáhlé kauze je zatím naplánováno do června.

Kromě bývalé místopředsedkyně představenstva KI Fenstererové před soudem stanuli bývalý předseda představenstva Daniel Brzkovský a členka představenstva Alena Šťastná (dříve Štorkanová). Obžaloba Brzkovského viní z toho, že mezi roky 2004 a 2011 při správě peněz využil nedbalosti a neodbornosti zákazníků a kupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry, mezi něž patřily dluhopisy vydávané firmami Borsay, E Side Property Limited nebo Via Chem Group. Věděl prý přitom o jejich nedostatečné likviditě, protože nebyly veřejně obchodovatelné a jejich trh tvořily v podstatě jen zákazníci KI.

Šťastná s Fenstererovou podle obžaloby ze svých funkcí nedostatečně dohlížely na činnost investiční společnosti a porušily například povinnosti, které se týkají čestného a spravedlivého jednání ve prospěch zákazníků. Zároveň se podílely na zařazení rizikových cenných papírů na seznam k obchodování. Uzavřené smlouvy pak nemohly být vypořádány poté, co firma v dubnu 2011 přišla o licenci obchodníka s cennými papíry.

Fenstererová dnes před soudem vypovídala jako poslední z obviněných manažerů. "Obžalobě jsem rozuměla, vina se necítím," řekla na úvod. V investiční firmě pracovala deset let. Manažerka odmítla, že by zákazníci firmy nebyli informováni o tom, co se děje s jejich penězi nebo cennými papíry. "Byli informováni, a to pravidelně, jak před zahájením smluvního vztahu, tak po celou dobu působení," řekla Fenstererová. Podle bývalé manažerky investiční firmy nikdy nebyly signály od kontrolních orgánů, že by bylo něco kolem byznysu KI špatně.

Vinu před soudem odmítli i její obvinění kolegové. Státní zástupkyně Darja Dunajová nechtěla dosavadní průběh soudu hodnotit. Manažerům hrozí za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže až osm let vězení.

Mezi poškozenými je 45 subjektů, do nichž patří 36 fyzických osob, čtyři právnické osoby a pět měst. Mezi poškozená města patří Sokolov, Lázně Bohdaneč a Votice a městské části Praha 6 a Praha 10. "Poškozené neznám. Nejednala jsem s nimi nepodepisovala jsem smlouvy," řekla Šťastná. Podle Brzkovského popsala situaci pravdivě a tak, jak tehdy vypadala.

Key Investments je od roku 2012 v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam. Dodnes se neví, kde peníze skončily. Média spekulují o tom, že KI údajně skrytě ovládal miliardář Petr Sisák, který je obviněn v jiné kauze související s konkurzem Via Chem Group, jejíž dluhopisy za peníze měst KI nakupovala.

Související

Soud, ilustrační foto

Soud potvrdil exmanažerům Key Investments tresty odnětí svobody

Bývalí členové představenstva investiční společnosti Key Investments (KI) Daniel Brzkovský a Klára Fenstererová půjdou na pět a čtyři roky do vězení. Tresty jim dnes potvrdil odvolací soud. Někdejší manažer firmy v letech 2004 až 2011 podle soudu vědomě nakupoval vysoce rizikové cenné papíry, které nebyly veřejně obchodovatelné a po krachu firmy KI byly bezcenné. Žena na společnost nedostatečně dohlížela. Dvojice způsobila klientům škodu v řádu stamilionů korun.
Soud, ilustrační foto

Kauza Key Investments: Dva manažeři mají jít do vězení, hned se odvolali

V kauze investiční společnosti Key Investments (KI) dnes soud potrestal manažery Daniela Brzkovského a Kláru Fenstererovou pěti a čtyřmi lety vězení. Muži také uložil maximální, tedy desetiletý zákaz působení ve vedení firem, žena dostala zákaz na šest let. Podle nepravomocného rozsudku způsobila dvojice klientům škodu 849,2 milionu korun, kterou jim částečně musí nahradit.

Více souvisejících

Key Investmens soudy

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Turecko sdělilo podmínky, za jakých obnoví obchod s Izraelem

Turecko obnoví obchod s Izraelem až v případě trvalého příměří v Pásmu Gazy a neomezeného přísunu humanitární pomoci do této palestinské enklávy, uvedl v pátek turecký ministr pro obchod Omer Bolat. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy