Kauza podvodu s nábytkem pro univerzitu v Liberci končí, obžalované soud osvobodil

Liberec - Odvolací krajský soud v Liberci dnes potvrdil zprošťující rozsudek pro tři obžalované ze čtyřmilionového podvodu. Kauza s nedodaným, ale zaplaceným nábytkem pro rekonstruované koleje liberecké univerzity, tím zřejmě definitivně končí. Rozhodnutí odvolacího soudu je pravomocné, je ale možné ještě proti němu podat dovolání jako mimořádný opravný prostředek. Státní zástupkyně se dnes k rozhodnutí senátu odmítla vyjádřit.

Kauza souvisela s přípravou lyžařského mistrovství světa, které se v Liberci konalo v únoru 2009. Vysokoškolský areál se opravoval pro jeho potřeby, ubytované v něm byly sportovní týmy.

Soudy se případem zabývaly skoro čtyři a půl roku. Okresní soud třikrát obžalované osvobodil, státní zastupitelství ale dvakrát uspělo s odvoláním. I tentokrát státní zástupkyně Jitka Tomsová požadovala zrušení zprošťujícího rozsudku a navrácení případu k novému projednání. V odvolání napadla jak hodnocení důkazů, tak nedostatečné odůvodnění rozsudku. Odvolací senát její návrh zamítl. "Ztotožnil se se závěrem okresního soudu, že se jednalo o účetní nekázeň. Poměrně závažnou, na kterou ale nedopadají trestně právní předpisy," řekl předseda senátu Jiří Malinovský.

V kauze byli obžalováni Jindřiška Máchová ze stavební firmy Syner, Petr Patrman z firmy Investing CZ a ředitel kolejí a menz univerzity v Liberci Zdeněk Kračmar. Podle obžaloby společně dosáhli toho, že v roce 2007 nedodaný nábytek škola ze státní dotace proplatila firmě Syner, která koleje za 350 milionů rekonstruovala. Obžaloba se opírala o zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, který rozpracovanou stavbu kontroloval a našel řadu pochybení.

Obžalovaní se při minulých líčeních hájili tím, že šlo o špatně připravený projekt a při striktním dodržování zákonů by se stavba kvůli nedodanému nábytku musela zastavit, což by znamenalo komplikace pro šampionát a ostudu pro ČR. Podle nich nešlo o podvod, ale účetní operaci, byť nestandardní. Všechny odlišnosti se zaznamenávaly do takzvaných změnových listů a místo nábytku podle nich stavební firma odvedla práce navíc, které se při opravách objevily. Tvrdí, že nikdo okraden nebyl. Vyfakturovanými, ale údajně neprovedenými pracemi se zabýval i civilní soud. Žalobu univerzity vůči stavební firmě soudce zamítl.

V souvislosti s rekonstrukcí kolejí byli obžalovaní také bývalý rektor liberecké univerzity Vojtěch Konopa a spolumajitel firmy Investing CZ Josef Nadrchal. Oba soud loni osvobodil. Čelili obvinění, že se dopustili pletichy při veřejné soutěži. Podle obžaloby bez soutěže zadali v souvislosti s rekonstrukcí kolejí dodatečnou zakázku na dodávku nábytku v hodnotě 25 milionů vítězi původní zakázky, firmě Syner. Ta tím údajně získala prospěch asi tři miliony. Podle soudu se ale ani jeden z obžalovaných nedopustil trestného činu.

Související

Ilustrační foto

Liberecký kraj oznámil prvního pacienta s koronavirem, jde o ženu

Liberecký kraj má první potvrzený případ nemoci COVID-19. Onemocnění prokázal test u devětapadesátileté ženy, která byla lyžovat v Itálii. Průběh onemocnění zatím není závažný, přesto leží na infekčním oddělení Krajské nemocnice v Liberci, řekl ČTK ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. Aktuálně podle něj hygienici čekají na výsledky testů dalších 12 pacientů.

Více souvisejících

Technická univerzita v Liberci podvod soudy

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy