Úřednice ERÚ připustila chybu: Licenci solární elektrárně prý udělila ze stresu

Brno - Bývalá pracovnice Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Ilona Florianová dnes připustila, že z nedbalosti a stresu chybovala při udělení licence pro elektrárnu FVE Solar I. U Krajského soudu v Brně čelí Florianová obžalobě ze zneužití pravomoci úředního činitele. Podle státního zástupce způsobila svým postupem škodu 111 milionů korun. Ženě hrozí v krajním případě až 12 let vězení.

Elektrárna u Krásné Hory na Havlíčkobrodsku dostala licenci na konci roku 2010, těsně před změnou podmínek podpory obnovitelných zdrojů v neprospěch provozovatelů. Podle obžaloby investor nepředložil úřadu kompletní revizi a neměl ani kolaudaci. Státní zástupce uvedl, že Florianová věděla o nedostatcích, na které také je upozornil její nadřízený, ale přesto jménem ERÚ licenci na 25 let vydala.

Florianová dnes u soudu zdůraznila, že nechtěla nikomu umožnit neoprávněný prospěch. Investora neznala. Domnívala se, že postupuje správným způsobem. Byla však koncem roku pod obrovským tlakem. Jako úřednice odboru licencí dostávala v prosinci 2010 na stůl až 30 spisů denně, pracovala každý den 12 hodin včetně víkendů, nosila si práci domů. Na Silvestra byl úřad plný úspěšných i neúspěšných žadatelů o licence, Florianová tam odpoledne zůstala jako jediná pracovnice.

"Projevilo se to v mé soustředěnosti, vyčerpaností a únavou. Kdybych si vzala ten poslední den roku dovolenou nebo nahrála nějakou nemoc, ušetřila bych si tři trestní stíhání," řekla dnes Florianová, která se v současnosti věnuje poradenství v oboru energetiky. Zdůraznila, že si elektrárnu u Krásné Hory v prosinci 2010 osobně jela prohlédnout a že byla hotová.

Krajský soud nedávno v jiné solární kauze uložil trest 8,5 roku vězení předsedkyni ERÚ Aleně Vitáskové za to, že dvě elektrárny v Chomutově dostaly od úřadu neoprávněně licence. Dalším sedmi lidem soud uložil nepodmíněné tresty. Rozsudek není pravomocný. Florianová figurovala také v této kauze, soud ale upustil od jejího potrestání.

V minulosti stanula před krajským soudem také v kauze solární elektrárny Držovice na Prostějovsku. Podle dostupných informací dostala podmínku.

Související

Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

Energetický regulační úřad solární energie soudy

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy