Policie vyřešila popravu romského bosse. Dvacet let po jeho smrti

Praha - Dvacet let starý případ popravy romského šéfa podsvětí Antonína Běly (52), by se mohl pohnout ke svému dořešení. Svědci se prý přestali bát mluvit a jejich svědectví vedlo až k obvinění dvou bývalých policistů. Informuje o tom dnešní Právo.

Jen několik týdnů před vypršením promlčecí lhůty padlo obvinění dvou mužů ze smrti někdejšího romského bosse podsvětí Antonína Běly. Ten zemřel před dvaceti lety před vilou v Úvalech u Prahy. Vrazi ho rozstříleli samopaly - zasáhli ho dvacetkrát, jednou přímo do hlavy.

Letos v březnu padlo z obvinění z vraždy na dva bývalé policisty, kteří dělali mafiánským kmotrům řidiče a bodyguardy. Pavla Šrytra (52) a Jána Kaca (51) soud dokonce poslal do vazby. Právo píše, že podle policejní verze se na vraždě podílelo až pět lidí.

Policie zná jména celé pětice údajných pachatelů. Někteří z nich ale dlouhodobě pobývají v zahraničí. České právo tak na ně může hůře dosáhnout, ale zase jim v tomto případě neběží promlčecí lhůta, takže je policie může stíhat i po letech od masakru.

Obvinění Šrytr i Kaco podle Práva popírají, že by s vraždou měli cokoli společného. Šrytr býval řidičem a ochráncem romského bosse, ale Běla ho kvůli zradě vyhodil. Šrytr pak začal pracovat pro dalšího mafiána, Františka Mrázka. Právě s ním měl Běla spory a od počátku vyšetřování bylo jednou z verzí to, že Bělu nechal "odstranit" právě Mrázek.

Pro Mrázka pracoval jako řidič a bodyguard také druhý obviněný Ján Kaco. Sám Mrázek zemřel před více než deseti lety střelou nájemného vraha. Ani tento případ se zatím policii nepodařilo objasnit.

Jak Šrytr, tak Kaco bývali elitními policisty v Útvaru rychlého nasazení (URNA). Podle policejní verze celá pětice podezřelých odjela do domu romského bosse loupit. Právo píše, že zloději v domě spoutali služebnou a ještě další ženu. Když se doma objevil Antonín Běla, rozstříleli ho samopalem. Jeho ochranka ho vysadila pouze na ulici před domem, ale už ho nenásledovala dovnitř. Zatím není jasné, jestli byla vražda předem plánovaná nebo ne.

Už předtím na dům Antonína Běly někdo neznámý dvakrát vystřelil protitankovou střelu. Ani v jednom případě se ale nikomu nic nestalo.

Související

Soud, ilustrační foto

Vražda kmotra Běly je dodnes záhadou. Bodyguard Šrytr vysoudil další odškodné

Bodyguard podnikatelů Pavel Šrytr, kterého policie krátce před promlčením obvinila z vraždy jednoho z šéfů českého podsvětí Antonína Běly, vysoudil na státu odškodné 486.000 korun. Částku mu dnes pravomocně přiznal pražský městský soud. Ministerstvo spravedlnosti už muži dříve vyplatilo za nezákonné stíhání a vazbu dalších zhruba 870.000 korun. Šrytr se od státu celkově domáhal přibližně 3,3 milionu.
soudy

Vražda bosse podsvětí Běly patrně potrestána nebude, důkazy do sebe nezapadají

Praha - Žalobkyně Danuše Krejčová dnes v kauze vraždy bosse tuzemského podsvětí Antonína Běly z roku 1996 navrhla, aby soud obžalované Pavla Šrytra a Jána Kaca zprostil obžaloby. Muži během procesu tvrdili, že zájem na vraždě mohli mít příbuzní Běly, jeho nejbližší okolí nebo arménská mafie, která podle nich pro něj pracovala.

Více souvisejících

Běla Antonín (zavražděný boss) Policie ČR

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 19 minutami

před 53 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy