Mláďata bílých tygrů v Liberci očkovali, v sobotu budou křtiny

Liberec - Dvě mláďata bílých tygrů v ZOO Liberec dnes absolvovala očkování, vážení a čipování. Samce a samici narozené na konci února v sobotu čekají křtiny.

Zoo dostala na jména tygrů zhruba 2100 tipů od veřejnosti. Kmotry budou v sobotu Spejbl s Hurvínkem, kteří předvedou i dvě představení. Dalšími kmotry budou zástupci libereckých hokejistů Bílých Tygrů, kteří letos získali titul v extralize. Podle mluvčího zoo Jana Kubánka se některé tipy na jména vztahovaly k jejich úspěchu. "Dostali jsme návrhy, aby se tygři jmenovali Hokejka, Titul, Aréna," uvedl. Jména ale budou podle něj spíše odvozena od domoviny tygrů nebo jejich původu. V roce 2012 zoologové mláďata pojmenovali Liam, Gaia a Sambur.

Zvláštní formu tygra indického má zahrada od roku 1994, úspěšný odchov se jí ale povedl jen dvakrát, v letech 2002 a 2012. Letos je zoo nechala očkovat výrazně později než při minulém odchovu. "Matka je nechtěla opouštět, chodila od nich dost nepravidelně. Dnes se to ale povedlo," uvedl Kubánek. Mláďata byla při vyšetření vyděšená. "Byla to pro ně stresová situace. Byla oddělená od matky, v expozici bylo 'iks' lidí, dostávali injekce, čip," uvedl Kubánek.

Podle veterináře jinak prospívají mladí tygři dobře. Váží skoro osm kilogramů a podařilo se odstranit i problém s nedostatkem vitaminu B, což se navenek projevovalo nepřirozeně nakloněnou hlavou do strany. Kromě mateřského mléka už začínají žrát i maso.

Bílí tygři jsou zvláštní formou tygra indického, nikoliv zvláštním druhem. Jak jméno napovídá, pochází z Indie. První bílý tygr odchycený ve volné přírodě v roce 1951, se dostal do soukromé sbírky maharadži z Révy. Odchycené odrostlejší mládě bylo pojmenováno Mohan a v dospělosti zplodil několik mláďat s nepříbuznou žlutě zbarvenou samicí Begum. Jednou ze svých dcer, samicí Radhou, měl čtyři bílá mláďata, která započala chov této ojedinělé šelmy. Potomci putovali v 60. letech do Evropy i za oceán do dalších institucí a zoologických zahrad. Ve volné přírodě se bílí tygři nevyskytují, chovají je některé zoologické zahrady, v ČR pouze ZOO Liberec.

Bílé zbarvení srsti je znakem semialbinismu, tedy částečného albinismu, který značí nedostatek barviva. Od pravých albínů se liší modrým zbarvením očí. Také čenich, oční víčka a polštářky tlap jsou načervenalé nikoliv růžové. Bílá barva srsti zvíře opticky zvětšuje. Pruhy jsou hnědé až tmavě šedé.

Související

zoo

Zoo v Česku jsou zavřené již ode dneška, ztráty počítají na statisíce až desítky milionů

Zoologické zahrady musely kvůli nově oznámeným vládním opatřením kvůli koronaviru zavřít brány už dnes. Je to pro ně po jarním uzavření podle informací zahrad další finanční rána. Třeba pražská zoo odhaduje další ztráty na desítky milionů korun. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) původně ve čtvrtek médiím oznámil, že zoo budou uzavřeny od pondělí 12. října.
Mládě nahura modrého, Zoo Liberec

ZOO Liberec musí přepsat své dějiny. Je starší, než se uvádělo

Liberecká městská zoo je starší, než se dosud oficiálně uvádělo. Letos původně chtěla nejstarší zoo v republice slavit 100 let od svého vzniku, její historie je ale ještě o 15 let delší. Mylný dojem podle badatelů vyvolalo záměrné zkreslování nejstarší historie v brožurách, které vytvářel prvorepublikový ředitel zoo Erich Sluwa. Za rok založení označoval rok 1919. Badatelé ale nyní objevili zakládací dokument z roku 1904.

Více souvisejících

Zoo Liberec Tygři Zvířata

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Turecko sdělilo podmínky, za jakých obnoví obchod s Izraelem

Turecko obnoví obchod s Izraelem až v případě trvalého příměří v Pásmu Gazy a neomezeného přísunu humanitární pomoci do této palestinské enklávy, uvedl v pátek turecký ministr pro obchod Omer Bolat. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy