Z kláštera měla být památka, majitel ho i přes zákaz zboural

Cheb - Klášter Milosrdných sester v Chebu, který měl šanci dostat se na seznam kulturních památek, je už definitivně srovnaný se zemí. Majitel pozemku zboural poslední ještě stojící objekt, a sice kostel. Za to, že nerespektoval zákaz demolice, mu hrozí pokuta.

Zastavení demolice nařídilo na začátku dubna Ministerstvo kultury, jehož úředníci chtěli rozhodnout o tom, jestli se klášter stane památkově chráněným. S návrhem přišel Národní památkový ústav. Než ale padl definitivní verdikt, majitel pozemku stačil klášter zbourat. Nejdéle vydržel stát kostel a alespoň ten chtěli památkáři zachránit, jenže marně.

Památkáři vyjádřili zklamání nad tím, že se jim klášter nepodařilo zachránit. Jeho vzácnost prý spočívala v tom, že šlo o jeden z mála klášterů postavených na začátku 20. století.

Podle památkářů se chtěl majitel vyhnout případným vysokým investicím do opravy kulturní památky. Jen na kostel by totiž padlo asi 100 milionů korun.

Majitel pozemku argumentoval tím, že Ministerstvo kultury vydalo zákaz bourání pozdě. Demolice už začala a nestabilní stěny prý hrozily zřícením. Investorovi přesto hrozí pokuta, celou akci měl zastavit. Pokuta se může vyšplhat na maximálně dva miliony korun.

Související

památkový úřad

Památkový ústav podle NKÚ chyboval v účetnictví i v zadávání zakázek

Národní památkový ústav (NPÚ) v letech 2017 až 2019 chyboval v účetnictví. Nevedl v něm například dvě nemovitosti v pořizovací ceně 96 milionů Kč. Šlo o karlínskou Invalidovnu a dům v Liliové ulici v Praze. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad, chyby našel i v zadávání veřejných zakázek, v nákupu služeb či evidenci kulturních předmětů.
Kroměříž

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil verdikt, podle kterého Květná zahrada v Kroměříži, památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži a zlínského krajského soudu zůstávají v platnosti, sdělila ČTK bez dalších podrobností kroměřížská soudkyně Jana Ivánková. Dovolání proti verdiktu podávalo olomoucké arcibiskupství.

Více souvisejících

Národní památkový úřad Ministerstvo kultury klášter

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy