Úředník čelí žalobě kvůli tunelu Blanka. Způsobil škodu za 30 milionů, říká policie

Praha – Kvůli zakázce na tunel Blanka dnes protikorupční policie navrhla obžalovat bývalého šéfa odboru městského investora pražského magistrátu Jana Beránka.

O stíhání informovala Česká televize. Podle kriminalistů muž zadáním nevýhodné zakázky způsobil hlavnímu městu škodu přes 30 milionů korun. „Policie již v této věci ukončila vyšetřování a doručila státní zástupkyni spisový materiál spolu s návrhem na podání obžaloby. Státní zástupkyně nyní spis i návrh prostuduje, a poté rozhodne o dalším postupu," sdělila ČT mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Beránek ČTK řekl, že o návrhu na podání obžaloby zatím neví. O dalším postupu se poradí se svým právníkem. Za porušování předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí úředníkovi až osmileté vězení.

Beránek měl podle médií krátce po svém nástupu do funkce v únoru 2012 proplácet faktury za vícepráce na Blance. V tu dobu ještě nebylo jasné, zda jejich objem nepřesáhl zákonem povolených 20 procent. Pokud by se tak stalo, Beránkovi by hrozilo trestní stíhání. Na kategorizaci víceprací pak v jednacím řízení bez uveřejnění najal právní a projekční kanceláře Weil, Gotshal & Manges, Satra a Valbek.

Podle policie měl Beránek situaci řešit s pomocí zaměstnanců magistrátu nebo městem najatého dozoru a správce stavby, tedy společnosti IDS. Právě tuto firmu ale politici považovali za viníka tehdejší situace. Kriminalisté úředníkovi vyčítají i to, že zakázku zadal bez soutěže, pro což prý nebyly splněny zákonné podmínky.

Přímé informace zatím nemá ani Praha, proto podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana nemůže komentovat výsledky vyšetřování ani další postup státního zastupitelství. „Ale jsme nadále připraveni poskytovat bezpečnostním a justičním orgánům veškerou součinnost. Svůj případný další postup v této věci i ve vztahu ke škodě způsobené městu určíme na základě podrobnějších informací," dodal.

Související

Tunel Blanka

Kolaudace velké části tunelu Blanka neplatí, rozhodl soud

Městský soud v Praze vyhověl žalobě spolku Holešovičky pro lidi a zrušil kolaudační souhlas pro největší část tunelového komplexu Blanka mezi Špejcharem a Pelc Tyrolkou. Na webu to dnes uvedla Česká televize s odkazem na vyjádření mluvčí soudu Markéty Puci.
Záchranná služba, ilustrační foto

Tramvaj u tunelu Blanka smetla auto, převrátilo se na střechu

Nehoda tramvaje a osobního vozidla v ulici Milady Horákové u výjezdu z tunelu Blanka komplikovala dnes po poledni pražskou dopravu. Osobní auto se převrátilo na střechu, nehoda si vyžádala dva zraněné. Vyplývá to z vyjádření pražské policie, hasičů a záchranné služby.

Více souvisejících

Tunel Blanka Praha

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy