Malé dítě se topí tiše a rychle, varují záchranáři. Za deset let utonulo v Česku 91 dětí

Praha - Odborníci varují, že riziko utopení stoupá o prázdninách, kdy jsou děti často bez dozoru. Jen za posledních deset let se v Česku utopilo 91 dětí do 14 let věku, spolu s dospívajícími do 19 let je to 166 obětí.

Mezi utonulými v letech 2005 až 2015 jsou i dvě děti, kterým nebyl ještě ani rok, a 45 dětí do čtyř let věku. Podle obecně prospěšné společnosti Dětství bez úrazů každé druhé utonutí, kdy dítě zůstává pod vodou delší dobu a ztratí vědomí, končí jeho smrtí.

Malé děti nemají rodiče nechávat u vody bez dozoru, měli by věnovat dohledu všechnu pozornost. Čtení či telefonování bez trvalého pohledu na vodu se nemusí vyplatit. Děti při problémech ve vodě mnohdy ani nevolají o pomoc. Mohou se topit i při břehu v blízkosti jiných lidí, kteří si jejich zmizení ani nevšimnou.

"Nejčastěji se děti topí, když pozornost dospělých poleví - 60 procent dětí do pěti let bylo ve vodě samo, když se topilo," upozornila docentka Veronika Benešová z centra úrazové prevence Fakultní nemocnice Motol.

Zdroj: YouTube

Malé dítě se může utopit i v deseti centimetrech vody. Bezvědomí nastává zhruba za dvě minuty, nevratné poškození mozku po čtyřech až šesti minutách. Malé dítě se topí překvapivě tiše a rychle. Když se dostane pod vodu, automaticky se nadechne, aby zakřičelo.

Odborníci doporučují jako prevenci utonutí dětí naučit je plavat už v útlém věku, naučit je také vydechovat do vody a umět zadržet dech. Neplavci by vždy měli být vybaveni plovacímu pomůckami - kruhy, křidélky či vestou. Na loďku, člun nebo raft mohou děti jen s plovací vestou, ještě lépe také s helmou, a vždy jen s dospělým.

Související

Více souvisejících

utonutí Koupaliště Záchranná služba

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy