Přísnější trest pro Vitáskovou? V solární kauze se odvolal i žalobce

Brno – Proti rozsudku v kauze solárních elektráren se odvolalo všech osm obviněných v čele s předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou. Dnes se navíc odvolal i státní zástupce Radek Mezlík.

Mezlík se odvolal proti rozsudku, kterým soud soud nepravomocně potrestal i  Vitáskovou, a to v neprospěch šestice odsouzených z osmi. Pro Vitáskovou navrhuje i peněžitý trest 2,5 milionu korun a zákaz výkonu rozhodování jako úřední osoby ve správních řízeních na dobu 10 let. Případ bude řešit olomoucký vrchní soud.

Vitáskovou poslal Krajský soud v Brně na 8,5 roku do vězení s ostrahou za to, že dvě solární elektrárny na Chomutovsku získaly v roce 2010 neoprávněně licenci na provoz. Šéfka ERÚ vinu popírá a celou kauzu považuje za vykonstruovanou. V kauze bylo deset obžalovaných, kromě Vitáskové sedmi dalším udělil soud tresty v rozmezí 5,5 až 8,5 roku vězení, a také vysoké pokuty.

Mezlík podal odvolání v neprospěch Vitáskové, Jana Hudečka a Jaroslava Kryma, kterým navrhl zvýšit trest odnětí svobody ze šesti na 7,5 roku. Dále Michaely Schneidrové, pro kterou navrhuje i peněžitý trest půl milionu korun. Zvýšení peněžitého trestu navrhuje pro Alexandra Zemka a Zdeňka Zemka mladšího, a to ze sedm milionů korun na 21 milionů korun.

Podle únorového rozsudku elektrárny Saša-sun a Zdeněk-sun v Chomutově obdržely licence neoprávněně, a to na základě falešných revizních zpráv. Vitásková pak zastavila jednání o obnově správního řízení o udělení licencí. Podle policie kvůli tomu vznikla státu škoda 300 milionů korun. Za dvacet let provozu obou elektráren by mohla podle spisu dosáhnout dvou miliard korun. Elektrárny dostaly licence 31. prosince 2010, tedy pár hodin před prudkým poklesem výkupní ceny energie z českých solárních elektráren.

Související

Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

Energetický regulační úřad solární energie Alena Vitásková

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy