Britský soud rozhodl o vydání Savova do ČR, ten se hodlá bránit důrazněji

Londýn - Británie zřejmě vydá do Česka podnikatele Františka Savova stíhaného v souvislosti s krácením daní a legalizací výnosů z trestné činnosti. Tamní soud zamítl mužovo odvolání proti vydání. Informaci ČTK dnes potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Podle mluvčího londýnského soudu se však podnikatel může znovu odvolávat. Savov vzkázal přes svého mediálního zástupce Jana Hrubeše, že odvolací soud nezohlednil věcnou podstatu případu. Podnikatel se chce nadále bránit právní cestou.

"Britské úřady rozhodovaly o opravném prostředku proti rozhodnutí o vydání obviněného. Rozhodnutí prvoinstančního soudu bylo potvrzeno," řekla Zenklová. Dodala, že otázku právní moci rozhodnutí musí zodpovědět Británie.

O tom, že Savov má být vydán do ČR, rozhodl nepravomocně počátkem loňského července soud v londýnském Westminsteru. Podnikatel, který své obvinění odmítá, se proti verdiktu odvolal. Případ tak řešil soud vyšší instance, konkrétně High Court of Justice v Londýně.

Jeho mluvčí Russel Hayes serveru Aktuálně.cz řekl, že Savov si může podat žádost o právo se odvolat. Musí tak učinit do dvou týdnů. "Konečné rozhodnutí se může táhnout ještě týdny a potenciálně by pan Savov mohl jít až k Evropskému soudu pro lidská práva," uvedl Hayes.

"Britský soud v odvolacím řízení zohledňoval pouze samotný proces vydání podnikatele Františka Savova, nikoli věcnou podstatu případu. Z tohoto pohledu jsme neočekávali jiný verdikt, než jaký soudce vynesl. Nadále platí, že využijeme veškerých nástrojů obrany, které nám umožňuje evropské právo, včetně zásadnějších řízení před britskými a evropskými soudy, které se teprve rozbíhají. Disponujeme totiž celou řadou důkazů, které prokazují nezákonné postupy při vyšetřování případu v ČR," sdělil ČTK Hrubeš.

O plánovaných právních krocích konkrétněji hovořit nechtěl. Vyjádřit se odmítl i k tomu, zda rozhodnutí o vydání nabylo právní moci. Podle něj je absurdní, že by tuto otázku měl komentovat jeho klient namísto příslušných českých úřadů.

České ministerstvo spravedlnosti nemá o britském rozhodnutí bližší informace. "V daném případě neprobíhá extradiční řízení, ale takzvané předání na základě evropského zatýkacího rozkazu. Jedná se o proceduru, která je plně v kompetenci příslušných justičních orgánů členských států, ministerstvo spravedlnosti do těchto řízení nevstupuje," uvedla mluvčí úřadu Tereza Schejbalová.

V případu Octavian je obviněno 11 lidí, a to z krácení daně a z praní špinavých peněz. Podle kriminalistů se podíleli na neoprávněném vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši zhruba 770 milionů korun. Část úkonů trestního řízení prováděli policisté v roce 2013 v objektu, kde sídlila i část Savovova vydavatelství Mladá fronta.

Čtyřiačtyřicetiletý Savov tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidovat s cílem zmařit jeho obchodní aktivity. Do první poloviny loňského roku byl stíhán jako uprchlý. V minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá. Je prý ale přesvědčen o tom, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces. V Británii podniká od roku 2008, mimo jiné v realitách a letecké dopravě.

Do portfolia Savovovy Mladé fronty patřil například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Část titulů včetně deníku E15 nedávno od Savova koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.

Související

František Savov

Státní zastupitelství obžalovalo Savova a dalších deset lidí z krácení daní

Státní zastupitelství obžalovalo 11 lidí v daňové kauze, u které vyčíslilo způsobenou škodu téměř 653 milionů korun. Na dotaz ČTK to dnes odpověděl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Z dřívějších informací vyplývá, že jedním z obžalovaných je podnikatel František Savov, kterého policie stíhá jako uprchlého. Savov dnes ČTK sdělil, že obžalobu odmítá.
František Savov

Policie navrhla podání obžaloby v případu krácení daní a praní špinavých peněz v kauze podnikatele Savova

Policie navrhla podání obžaloby v případu krácení daní a praní špinavých peněz se škodou zhruba 700 milionů korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. V kauze čelí stíhání 11 lidí, podle dřívějších informací je mezi nimi podnikatel František Savov. Kriminalisté ukončili vyšetřování po 8,5 letech.

Více souvisejících

František Savov (majitel vydavatelství Mladá fronta) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 29 minutami

před 34 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy