Experti burcují: V Česku rychle roste počet závislých hráčů

Praha - Novým fenoménem je nárůst online hazardu, upozornil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil při dnešní prezentaci výroční zprávy o hazardním hraní za rok 2015. Roste počet mladistvých, kteří mají s hrami na internetu zkušenosti. Regulace hazardu bez podpory prevence a léčby nestačí, doplnil. Podíl patologických hráčů, kteří se léčí, je výrazně menší než u uživatelů nelegálních drog.

Zatímco počet heren v Česku klesá, roste počet různých her na internetu. A to nejen kurzových sázek, ale také aplikací podobných výherním automatům. "Vyskakuje nám nejvíc počet mladistvých. Třicet procent mladých lidí do 17 let má zkušenost s hraním. Průměrný věk hráčů klesl," řekl Vobořil.

V Česku je podle posledních odhadů asi 50.000 až 100.000 patologických hráčů, což je podobný počet jako uživatelů nelegálních drog. "Nedaří se příliš dostávat tyto lidi do léčby. Ve srovnání s uživateli drog přibližně desetina přijde do léčby, asi 3000 lidí. Oproti minulému období, kdy to bylo 1500 lidí, je to nárůst, ale je to pořád malé číslo," uvedl protidrogový koordinátor.

Psali jsme:
Hazard bude dál zdaněn dvěma sazbami, změní se sazba u automatů
 

V Česku je podle dostupných informací deset až dvacet zařízení specializovaných na poskytování pomoci problémovým hráčům, jejich počet se loni zásadně nezměnil. Podporu prevence a léčby považuje Vobořil za stejně důležitou jako zákonnou regulaci. "Bez prevence a léčby, která cílí ke středu problému, což jsou patologičtí hráči, nám bude celá oblast kulhat na jednu nohu," poznamenal. Zvýšení počtu odborných zařízení si slibuje od letošní podpory vlády, která na to vyčlenila asi 25 milionů korun.

Zvýšení počtu odborných zařízení si slibuje od letošní podpory vlády, která na to vyčlenila asi 25 milionů korun. Tato částka je podle Vobořila stále nízká ve srovnání s tím, že do veřejných rozpočtů z hazardu plyne osm miliard korun ročně. "Prostředky vydané na prevenci a léčbu se podle studií až čtyřikrát vrací. Ušetřili bychom mnoho miliard," řekl Vobořil. Studie v ČR udávají, že se společenské náklady spojené s patologickým hráčstvím pohybují mezi osmi až 16 miliardami korun.

Ve studii mezi 259 patologickými hráči, kteří se aktuálně léčí, dvě třetiny uvedly, že za jejich závislost mohou technické hry, tedy například výherní automaty nebo kasino. V roce 2013 při prvním ročníku obdobné studie to byly více než čtyři pětiny respondentů. Přes devět procent mělo problém s kurzovým sázením na pobočkách, dalších 13,5 procenta s online kurzovými sázkami nebo jinými hrami na internetu.

Online hráči mají rizikový profil, uvedl vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti (NMS) Viktor Mravčík. "Strávili před nástupem do léčby hraním nejvíce času, prosázeli nejvíce peněz. Online hraní je z hlediska rozvoje problémů velmi rizikové. Jeho význam pro rozvoj problémového hráčství bude asi v příštích letech narůstat," řekl.

Související

Harzard, ilustrační fotografie

Výbušná situace kvůli COVID-19: Španělé v karanténě se dali na online hazard

Se zrušením většiny sportovních soutěží zmizela i možnost sportovních sázek. Španělé, kteří jsou kvůli pandemii způsobené koronavirem již přes dva týdny v karanténě, se proto ve stále větším počtu přesouvají k hraní pokeru na internetu a dalším potenciálně návykovým hrám. Vláda zareagovala tím, že zakázala provozovatelům online hazardních her téměř veškerou reklamu, informovala agentura AFP.

Více souvisejících

gamblérství češi hazard

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy