Posudky v kauze opencard jsou nepřezkoumatelné, hájí se obžalovaný u soudu

Praha - Posudky obžaloby, které se týkají nákladů elektronické karty opencard, jsou podle jednoho z obžalovaných v kauze "karty Pražana" Jana Tesky nepřezkoumatelné. Řekl to dnes u pražského městského soudu, který se případem zabývá. Spolu s bývalým ředitelem magistrátního odboru Teskou jsou obžalováni další čtyři úředníci magistrátu a deset pražských radních.

Státní zastupitelství tvrdí, že v dubnu 2012 deset tehdejších radních neoprávněně zvýhodnilo firmu Haguess, když ohledně opencard souhlasili s uzavřením dvou nových smluv. Praze tak prý způsobili škodu nejméně 24,9 milionu korun. Úředníci podle obžaloby nesprávně stanovili předpokládanou hodnotu veřejné zakázky, a doporučili radě hlavního města nabídku firmy přijmout.

"Posudky obžaloby jsou nepřezkoumatelné, stojí pouze na názoru znalce, který není ničím podložen," řekl Teska. U některých posudků se podle něj nakupilo několik pochybení, odhady nákladů prý nejsou podložené fakty. Zopakoval, že vinu necítí, a důkazy provedené v hlavním líčení jeho nevinu prokazují.

Externí člen hodnotící komise David Kučera soudu řekl, že smlouvy, které Praha s Haguess podepsala, nijak neprohloubily závislost města na firmě, byly podle něj pouze udržovací. Podotkl, že v době rozhodování neměl k dispozici stejné informace, jako má nyní soud. "Stále jsem přesvědčen o tom, že jsme všichni, co tu jsme, jednali v nejlepším zájmu hlavního města Prahy," dodal.

U soudu dnes znovu vypovídala většina obžalovaných, zbytek by se měl vyjádřit v pondělí. Předseda senátu Alexandr Sotolář nevyloučil možnost, že by mohly začít i závěrečné řeči.

Obžalobě čelí bývalí primátoři Tomáš Hudeček (dříve TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS) a někdejší radní Lukáš Manhart, Václav Novotný, Pavel Richter (všichni TOP 09) a Eva Vorlíčková (bezpartijní). Dále jsou obviněni bývalá radní pro školství Helena Chudomelová (TOP 09), bývalý náměstek primátora a letňanský starosta Ivan Kabický, další Svobodův exnáměstek Josef Nosek a někdejší radní pro životní prostředí Radek Lohynský (všichni ODS).

Mezi úředníky jsou kromě Tesky obžalováni zaměstnanci magistrátu Štěpán Hladík a Veronika Pražáková a členové hodnotící komise Kučera a Aleš Němeček.

Elektronická karta opencard pochází z éry někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Původně měla mít řadu funkcí, nakonec ale slouží především jako tramvajenka. Prahu stála 1,74 miliardy korun. Opencard nahradila v březnu karta Lítačka.

Související

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bývalého pražského primátora Svobodu osvobodil soud v kauze opencard

Soud dnes pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.
Nejvyšší správní soud

Sotolář z kauzy opencard může dál soudit, nebude předsedou senátu

Pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání.

Více souvisejících

Opencard Praha soudy

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Policie obvinila muže z vraždy v Plzni. Oběť dnes v nemocnici zemřela

Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se plzeňští kriminalisté zabývají od úterního odpoledne. Pobodaná žena dnes podlehla svým zraněním v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy