Děsivé činy únosce Jany a Dana: Je vysoce nebezpečný, věděl soud před lety

Praha - Před pár dny to byl neznámý člověk, dnes o něm ví celé Česko. O Zdeňku Hryščenkovi, který unesl a věznil v garáži dvojici dětí z Litoměřicka, se ale mělo mluvit daleko dříve. Soud už před dvanácti lety do rozsudku napsal, že jde o vysoce společensky nebezpečnou osobu.

Pokusil se unést dvě malé dívenky, kradl, ničil věci a ohrožoval lidi nožem i pistolí - to je jen malý výčet hříchů, které má Hryščenko na svědomí. Českému rozhlasu se podařilo získat rozsudek z roku 2004, který poslal muže na sedm let za mříže.

V odůvodnění mimo jiné napsal, že páchal trestnou činnost po delší dobu a v některých případech šlo o zvlášť závažné trestné činy. "Nelze přehlédnout vysokou společenskou nebezpečnost jednání. Trestnou činnost obžalovaný plánoval, podrobně se na ni připravoval a jen náhodou nedošlo k plné realizaci jeho úmyslu," dodal.

Na mysli měl především plánování únosů dvou nezletilých dívek. V prvním případě se vyzbrojil nožem, plynovou pistolí, pouty a slzným plynem a vydal se do jednoho z domů na Českolipsku. Napsal dopis, v němž po rodičích požadoval zaplacení částky půl milionu korun, jinak už prý dceru neuvidí.

Psali jsme:
Policie byla u garáží s unesenými dětmi, ničeho si nevšimla. Janu s Danem našli rodiče
 

Potom šel do dětského pokoje, vzal do náručí spící dívku a odcházel s ní z domu. Holčička se ale probudila a svým pláčem vzbudila i matku, která muži dceru vytrhla. Ten na ni namířil pistolí, připoutal k ústřednímu topení, ukradl 4800 korun a 100 EUR a zmizel.

O podobný čin se pokusil i v další obci, kde zamaskovaný kuklou vnikl do domu, poté v ložnici namířil plynový revolver na ženu a požadoval od ní peníze. Když mu řekla, že v domě žádné nemá, chtěl, aby mu vydala nezletilou dceru do zástavy. Nakonec do dětského pokoje přišel otec, který dal pachateli 400 korun, ten potom z domu utekl.

Hryščenko v té době kradl hlavně v okolí České Lípy, na svědomí měl celkem 12 činů. Odcizil například kameru, mobilní telefony, oblečení, spacáky, křovinořez, jízdní kolo, omalovánky, příbory a mnoho dalšího.

Jednou dokonce vnikl do rekreační chalupy, kde několik dní bydlel. Během své návštěvy spálil ratanový nábytek s rohožemi, dubovou lavici, plaňky z plotu, rolety, záclony a další hořlavé věci.

Související

Věznice

Únosce dětí Hryščenko dostal 16 let. Možnost resocializace je minimální, řekl soud

Ústí nad Labem - Zdeněk Hryščenko má za loňský únos dětí z Litoměřicka strávit 16 let ve vězení, následně ho čeká zabezpečovací detence. Dnes o tom rozhodl ústecký krajský soud. Recidivista Hryščenko sám žádal soud o doživotní trest. Jednání soudu se neúčastnil. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce se na místě vzdal práva na odvolání, Hryščenkův advokát si ponechal lhůtu.

Více souvisejících

únos Jany a Dana (28. srpna 2016) Zdeněk Hryščenko krimi

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy