Policisté dopadli hackera, který vydíral Babiše

Praha – Muž, který měl vydírat šéfa hnutí ANO a vicepremiéra Andreje Babiše, byl dopaden. Zadrželi jej detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Zprávu přinesl server Seznam Zprávy.

Jde už o třetí případ za tři roky Babišova působení ve vládě, kdy byl on nebo jeho rodina ohrožena kriminálním činem. Loni v létě vyšlo najevo, že balkánský gang, který plánoval krádež ve vile bývalého politika Rudolfa Blažka, zvažoval únos Babišovy dcery. Už v lednu 2015 pak slovinská policie zatkla Itala, který Babišovi poslal obálku s kyanidem.

Zatčenému muži se prý podařilo prolomit zabezpečení facebookového účtu Babišovy dcery a stáhnout z něj několik fotografií, které sdílela jen se svými přáteli. Policisté však nechtějí případ oficiálně komentovat. Politik však informace o hackerském útoku na svou rodinu potvrdil. „Já jsem na to podal několik trestních oznámení, policie mě k tomu několikrát vyslechla," řekl serveru Babiš I on má informace, že policie pachatele zadržela.

Incident šéf hnutí ANO spojuje s hackerskou skupinou Anonymous, která v létě zaútočila na weby společností jeho holdingu Agrofert. Tvrdí, že motivem vydírání byla politika a kontroverzní elektronická evidence tržeb (EET), kterou připravil jeho úřad. „Dělali to, abych ukončil projekt EET," je přesvědčen Babiš.

Podle server Seznam Zprávy je ale pravděpodobné, že zadržený muž členem Anonymous není. Už dříve se totiž na facebooku objevily fotografie z Babišova soukromí a údajné dokumenty ke kauze Čapí hnízdo. Zástupci Anonymous přitom v rozhovoru pro server Lupa.cz popřeli, že by za tím stáli jejich lidé.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Anonymous Hackeři

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 36 minutami

před 41 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zajistí svou bezpečnost, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, varuje Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy