Kauza Promopro: Žalobce napadl osvobození úředníků i výrok o škodě

Praha - Státní zástupce v kauze Promopro Tomáš Černý napadl odvoláním jak osvobození trojice úředníků ze sekce pro české předsednictví v Radě EU, tak i podobu rozhodnutí o náhradě škody státu. Vadí mu i to, že jeden z podnikatelů obžalovaných z praní špinavých peněz dostal pouze podmíněný trest. Uvedl to dnes u pražského vrchního soudu, který se rozsáhlým případem souvisejícím se státní zakázkou na zajištění audiovizuální techniky zabývá.

Firma Promopro získala zakázku od úřadu vlády v roce 2008, a to bez výběrového řízení. Její jednatel Jaroslav Veselý pak údajně úřadu předkládal faktury i za služby, které nebyly provedeny nebo nijak nesouvisely se zajištěním konferencí při předsednictví. Státu tak podle obžaloby vznikly stamilionové škody.

V případu čelí obvinění 12 lidí včetně někdejší šéfky sekce pro předsednictví Jany Hendrichové, diplomata Radomíra Karlíka a právníka Davida Mlíčka. Pražský městský soud loni trojici osvobodil s tím, že úředníci jsou jen "obětními beránky" a k trestné činnosti neměli motiv. Státní zástupce s tímto názorem nesouhlasí.

"Nalézací soud přijal veškerou argumentaci obžalovaných a nevypořádal se se skutečnostmi vyplývajícími z dokazování, které jsou podle názoru státního zástupce dostačující pro uznání viny," uvedl dnes bez dalších podrobností Černý. Úředníky viní ze zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a z pletich při veřejné soutěži, za což jim hrozí tři až deset let vězení.

Psali jsme:
V kauze Promopro se odvolaly všechny strany, trestní spis má desítky tisíc stran
 

Obžalovaným podnikatelům uložil městský soud za podvod či legalizaci výnosů z trestné činnosti od pěti do devíti let vězení a také zákazy činnosti ve statutárních orgánech firem. S jedinou výjimkou: Václav Čada odešel s tříletou podmínkou. Podle žalobce je to nepřiměřeně mírný trest vzhledem k tomu, že muž způsobil podepsáním tří desítek účetních dokladů škodu 82 milionů korun a k trestné činnosti se nedoznal.

Nepravomocný rozsudek přiznal státu náhradu škody ve výši 327,5 milionu korun s tím, že zhruba 135 milionů se podařilo zajistit na účtech a zbylé peníze musí podnikatelé vyplatit v takovém poměru, v jakém se na škodě podíleli. Žalobce dnes poukázal na to, že usnesení o zajištění peněz není pravomocné, a soud tedy tuto částku neměl od přiznané výše náhrady odečítat.

Dalších 450 milionů korun má Česká republika podle soudu vymáhat v civilním řízení, proti čemuž podal odvolání zmocněnec státu.

Související

Ústavní soud ČR

Kauza Promopro definitivně končí, Ústavní soud odmítl stížnosti odsouzených

Kauza Promopro spojená s českým předsednictvím v EU definitivně končí, Ústavní soud odmítl stížnosti části odsouzených. Podali je Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa, Marcel Příkopa, Ivan Komárek, všichni dostali nepodmíněné tresty. Ústavní soudci stížnosti označili za zjevně neopodstatněné, zjistila ČTK z anonymizovaných usnesení v databázi soudu.
soudy

Verdikt v kauze Promopro bude řešit Ústavní soud, dostal stížnost

Verdiktem v případu Promopro se bude zabývat Ústavní soud. První z odsouzených podal stížnost, zjistila ČTK z justičních databází. Soudy v kauze potrestaly skupinu podnikatelů v souvislosti se zakázkou na audiovizuální techniku pro české předsednictví EU. Podle informací ČTK je pisatelem stížnosti Jaroslav Veselý.

Více souvisejících

kauza: promopro soudy

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy