Michaláková neuspěla u nejvyššího soudu Norska, kauza jde do Štrasburku

Praha - Eva Michaláková podá stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku. Neuspěla totiž u norského nejvyššího soudu s dovoláním kvůli verdiktu o zbavení rodičovských práv ke svým dvěma synům.

"Norský nejvyšší soud odmítl odvolání proti rozhodnutí krajského soudu a případem dětí Michalákových se zabývat nebude," uvedl mluvčí výboru podporovatelů Evy Michalákové Jakub Cyrani.

Norská sociální služba odebrala rodičům syny Denise a Davida v roce 2011 kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů.

Podle ředitele brněnského Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána "trestní soud o vině rodičů nakonec nerozhodoval a názor na zneužívání a existenci jiných ohrožujících okolností prováděl civilní soud, který považoval tehdy zjištění za závažná a nechal děti u pěstounů".

Zástupci vlády už dřív řekli, že Česko nemůže norskou justici ovlivňovat a musí rozsudky respektovat. Pokud matka vyčerpá v Norsku všechny právní možnosti, ČR by ji pak podpořila u štrasburského soudu pro lidská práva.

Psali jsme: Česko podpoří Michalákovou i ve Štrasburku, přislíbil Sobotka Michaláková využívala média na úkor dětí, uvedl norský soud. Právník ostře reaguje  

Sourozenci Denis a David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Norské úřady předloni navrhly adopci mladšího chlapce, tento záměr ale odvolací soud neschválil.

Podle podporovatelů rodiny by Česko mělo ověřit také zdravotní stav staršího chlapce. Právníci Michalákové chtějí nyní komunikovat přímo s pěstouny. Podle Cyraniho je chtějí "upozornit na povinnosti, které vůči dětem s českým občanstvím mají". "Chystáme se oslovit přímo pěstouny a sdělit jim například to, že by se s dětmi měli dostavit na přezkoušení z českého jazyka na některou z českých škol," uvedl zástupce rodiny Pavel Hasenkopf.

K soudu v Norsku chtějí jít i prarodiče hochů. Usilovat budou o možnost pravidelně se s chlapci vídat. Poslankyně Jitka Chalánková z výboru na podporu Michalákové uvedla, že se v příštích dnech obrátí s dotazem na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), zda by Česko u soudu prarodiče podpořilo.

Související

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet

ESLP se nebude zabývat případem Michalákové, rozhodnutí Štrasburku je pravomocné

Velký senát Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) se nebude zabývat případem odebrání synů Češky Evy Michalákové. Soud v pondělí zamítl ženinu stížnost proti lednovému rozhodnutí, podle kterého Norsko neporušilo právo matky a dětí na respektování rodinného života. Verdikt tak nabyl právní moci, sdělil ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Více souvisejících

Eva Michaláková (matka českých dětí v Norsku) norsko Soud pro lidská práva Štrasburk

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hamás odmítl "mimořádně velkorysou" nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy