Zbrojař Rudolf čelí obžalobě, výbušniny dle policie skladoval v kravíně

Ústí nad Orlicí - Státní zástupkyně podala obžalobu na spolumajitele společnosti Multiagro Martina Rudolfa. Ten podle policie skladoval bez povolení výbušniny v areálu ve Slatině, který byl původně zkolaudován jako kravín pro zemědělské účely. Za nedovolené ozbrojování Rudolfovi v případě odsouzení hrozí dva až osm let vězení. Píše o tom dnes zpravodajský web Českého rozhlasu s odvoláním na informace okresní státní zástupkyně Ústí nad Orlicí Aleny Provazníkové. Policie ukončila vyšetřování zbrojaře Rudolfa na začátku března.

"Mohu potvrdit, že k Okresnímu soudu v Ústí nad Orlicí byla v souvislosti s provedenou kontrolou ve skladu zbraní a střeliva ve Slatině podána obžaloba na fyzickou osobu pro zločin nedovoleného ozbrojování," sdělila webu Provazníková.

"O obžalobě víme. Ale došlo k určitému právnímu zmatku kvůli novelizaci zákona o zbraních," řekl webu Rudolfův advokát Jiří Teryngel. Podle jeho slov má zbrojař povolení k obchodování s vojenským materiálem. V rámci tohoto povolení nakoupil vojenský materiál, kde byly i nálože výbušnin, které považoval za munici. Policie je ale považuje za výbušniny, pro jejichž uložení a obchodování neměl Rudolf povolení báňského úřadu. "Já tvrdím, že ho nepotřeboval," dodal Teryngel, podle kterého spor před trestní soud nepatří.

Média v minulosti uvedla, že se v areálu nelegálně nacházel například semtex a trhavina Perunit. Úřady při kontrole v roce 2015 zjistily, že z pěti prověřovaných objektů byl jeden zcela vyklizen, ve čtyřech byly skladovány zbraně a střelivo bez příslušného kolaudačního rozhodnutí. Policie ze Slatiny odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu. Podle Martina Rudolfa zabavila asi 20 tun materiálu, konkrétně ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože.

Po dlouhých jednáních s úřady Rudolf loni získal souhlas stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě se změnou užívání objektů. Povolil takzvanou rekolaudaci pěti budov původně určených pro zemědělskou výrobu na sklad vojenského materiálu.

Související

Výbuch, oheň

Báňský úřad zvažuje řízení s firmou Multiagro, prý špatně skladovala trhaviny

Vysoké Mýto - Český báňský úřad zřejmě zahájí správní řízení s firmou Multiagro Slatina kvůli nepovolenému skladování výbušnin. Policie nedávno obvinila majitele společnosti Martina Rudolfa z nedovoleného ozbrojování. V bývalém zemědělském areálu skladoval mimo jiné 50 kilogramů trhaviny Perunit a desítky kilogramů trhaviny Semtex. Zbrojař Rudolf přitom neměl oprávnění výbušniny nabývat, řekl dnes ČTK mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek.

Více souvisejících

Multiagro Martin Rudolf (Multiagro) výbušniny soudy

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy