Kauza exšéfa OP Prostějov nekončí, žalobce se odvolal proti zprošťujícímu verdiktu

Prostějov - Případ bývalého generálního ředitele zkrachovalé společnosti OP Prostějov Františka Tuhého, kterého prostějovský soud v březnu zprostil obžaloby v kauze údajně nevýhodných pronájmů podnikových prodejen své rodině, nekončí. Státní zástupce Jaroslav Miklenda podal odvolání. Nesouhlasí se závěry soudu, že nešlo o trestný čin. Kauzou se tak bude zabývat brněnský krajský soud.

"Rozhodnutí soudu jsem obdržel, odvolání jsem již podal, ještě jej však budu doplňovat. S odůvodněním rozhodnutí soudu nesouhlasím, bližší důvody uvedu v písemném odvolání. Můj postoj ve věci je stále stejný," řekl ČTK prostějovský státní zástupce Miklenda. U soudu žádal pro Tuhého tříletý nepodmíněný trest ve věznici s dozorem, peněžitý trest dva miliony korun a čtyřletý zákaz činnosti.

Bývalý vrcholný manažer Tuhý je obžalován z porušení povinnosti při správě cizího majetku, škodu žalobce vyčíslil na víc než deset milionů. Případ se týká pronájmu prodejen v Plumlovské a Žeranovské ulici v Prostějově v letech 2004 až 2008, které vedla Tuhého dcera a zeť. Nájemné s nimi uzavřené činilo deset procent z dosaženého obratu. Podle žalobce smlouva neodpovídala obvyklé praxi a byla pro akciovou společnost nevýhodná. Profitovala z ní podle něj Tuhého rodina. Tuhý podle žalobce navíc svévolně rozhodl o prodeji prodejny Žeranovské své dceři a zeťovi; vzápětí s manželi uzavřela firma nájemní smlouvu. K prodeji přitom podle něj nebyl důvod.

Okresní soud však bývalého generálního ředitele společnosti zprostil obžaloby s tím, že nejde o trestný čin. Soudkyně Hana Greplová uvedla, že se neprokázala nevýhodnost takto uzavřených smluv. Nevznikla podle ní žádná škoda, což je podstata naplnění žalovaného trestného činu. Poukázala přitom také na to, že i kdyby škoda vznikla, bylo by kvůli promlčení skutku trestní stíhání nepřípustné. Prostějovský soud zastavil stíhání Tuhého v této kauze již loni v květnu při předběžném projednání obžaloby, kauzu mu však vrátil na základě podané stížnosti žalobce krajský soud.

Tuhý stál už dříve před soudem kvůli údajně neoprávněnému vyplácení odměn ve výši 26,3 milionu korun. Brněnský krajský soud mu původně uložil pět let vězení, v červnu 2015 jej však vrchní soud zprostil obžaloby ze zpronevěry s tím, že nejde o trestný čin, firmě žádná škoda nevznikla.

Společnost OP Prostějov patřila k nejznámějším českým výrobcům oděvů. Kvůli zadluženosti na ni byl v květnu 2010 vyhlášen konkurz. Pohledávky nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali o proplacení dvou miliard korun.

Související

Soudy, ilustrační fotografie

Exšéf OP Prostějov byl osvobozen. Žalované skutky nejsou trestným činem

Prostějov - Žalobce dnes žádal pro bývalého generálního ředitele zkrachovalé společnosti OP Prostějov Františka Tuhého tři roky ve věznici s dozorem, peněžitý trest dva miliony korun a čtyřletý zákaz činnosti navrhl. Údajně se prokázalo, že vědomě zvýhodňoval svou rodinu, škodu vyčíslil na více než deset milionů korun. Soud však Tuhého zprostil obžaloby.
Soud, ilustrační fotografie

Exředitel OP Prostějov opět před soudem. Pronajal prodejny rodině, poškození firmy odmítá

Prostějov - Bývalý generální ředitel zkrachovalé společnosti Oděvního podniku (OP) Prostějov František Tuhý dnes popřel, že by pronájmem podnikových prodejen svým rodinným příslušníkům poškodil firmu. Bylo uzavřené obratové nájemné pro společnost podstatně výhodnější, než by bylo v případě fixního nájemného, prohlásil. Žalobce však škodu vyčíslil na více než deset milionů korun. Tuhý dnes před prostějovským soudem vypovídal podruhé. Loni v květnu při předběžném projednání obžaloby soud jeho stíhání zrušil. Krajský soud mu však případ vrátil.

Více souvisejících

František Tuhý (OP Prostějov) OP Prostějov soudy

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 27 minutami

před 44 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy