Zemřel aktivista Filip Crhák, který pověsil na Hrad červené trenky

Praha - Filip Crhák, člen skupiny Ztohoven, který vyvěsil na Pražském hradě červené trenky, v neděli náhle zemřel. Po těžké nehodě na motorce podlehl na embolii plic.

Crhák je známý tím, že společně s dalšími dvěma aktivisty vyvěsili v září 2015 na Pražském hradě červené trenky. Před měsícem ale Crháka potkala těžká nehoda, na jejíž následky v neděli podlehl.

David Hons, Matěj Hájek a Filip Crhák čelí obžalobě kvůli tomu, že v září 2015 vyvěsili nad Pražským hradem obří červené trenýrky místo prezidentské standarty. Tu zabalili a hodili ze střechy. Později skupina Ztohoven oznámila, že vlajku rozstříhala a rozdala občanům České republiky.

Naposledy jim soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 nepravomocně udělila podmíněné tresty odnětí svobody. Kromě podmíněných trestů měla trojice zaplatit 63.500 korun za poškozenou střechu a rozstříhanou vlajku. S výší škody ale nesouhlasí státní zástupkyně, která se proti rozsudku odvolala.

Znalec sice určil hodnotu opotřebované standarty na 8400 korun, žalobkyně požaduje, aby umělci nahradili plnou cenu - tedy 33.000 korun. Chce také přísnější tresty pro všechny obžalované a žádá, aby jim soud uložil i peněžitý trest.

Související

Ztohoven

U Stalina zaplály ohně: Skupina Ztohoven zapálila bronzové mísy na Letné

To místo je prokleté. Stávala tam kdysi, v letech 1955-1962, socha Josefa Vissarionoviče Stalina. Dnes ráno tam zaplály ohně – ve dvou postranních bronzových mísách. Za performancí, která poděsila několik Pražanů, stojí umělecká skupina Ztohoven, proslulá hned několika předchozími akcemi, naposledy vyvěšením červených trenýrek na Pražském hradě.

Více souvisejících

Ztohoven Filip Crhák

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy