Rogalista přistál na stromě. Další rogalo spadlo na letišti v Hodkovicích, pilot je zraněný

Zlín/Liberec - Let rogalisty nad místní části Štítné nad Vláří na Zlínsku v Plaňavě skončil nehodou, hasiči mu museli pomáhat ze stromu. Podobná nehoda se stala dnes i na severu Čech, kde havarovalo motorové rogalo s dvoučlennou posádkou.

"Na místo dorazila naše lezecká skupina a muže sundali pomocí sedáku a lan. Na místo dorazili také zdravotníci," uvedl mluvčí zlínských hasičů Roman Žemlička. Muže se podařilo hasičům z výšky zhruba 15 metrů dostat do bezpečí. Nehoda se stala zhruba v 15:40, záchranná akce trvala hodinu. Rogalista vyvázl bez zranění.

Na letišti v Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku dnes navečer spadlo motorové rogalo s dvoučlennou posádkou. Zranění utrpěl pilot (82). "Ošetřili jsme staršího muže. Pán byl při vědomí, měl pohmožděniny po celém těle, ale žádné viditelné zranění, Vzhledem k mechanismu toho úrazu jsme ho transportovali na traumacentrum," uvedl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Druhý muž, který byl v závěsu, byl po prohlédnutí záchranářů ponechán na místě.

Nehoda se stala před 17:45 při vzletu. "Pádem rogala se zabývají policisté z Obvodního oddělení v Hodkovicích," dodala krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková. Příčinu podle ní zatím neznají.

V krátké době jde o třetí nehodu na malém letišti v Hodkovicích nad Mohelkou. Při přistávacím manévru tam 20. června havaroval větroň, jeho devětadvacetiletý pilot utrpěl vážná zranění a vrtulník záchranné služby ho dopravil na traumacentrum do Liberce. O pět dnů později na letišti havarovalo malé historické letadlo vyrobené v roce 1944. Dva lidé byli těžce popáleni. Letadlo pilotoval 32letý muž a v letadle s ním byla rovněž 31letá žena.

Dnešní den byl pro záchranáře v Libereckém kraji velmi náročný. "Jen vrtulník měl pět vzletů," uvedl Georgiev. Středně těžké zranění utrpěla řidička motocyklu, která havarovala na silnici 13 u Jítravy. Záchranáři také vyjížděli ke třem střetům cyklistů s autem, ve dvou případech šlo o středně těžké poranění cyklisty. Liberecký vrtulník zasahoval také u vážné nehody osobního auta ve středních Čechách, která se stala u Bakova nad Jizerou a kdy po nárazu do stromu jeden člověk zemřel.

Související

Více souvisejících

Rogalo Zlínský kraj Letecké nehody Liberecký kraj

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy