V USA byl po 22 letech dopaden Čech, je obžalován ze zmanipulování Binga

Praha - Po 22 letech byl dopaden Pavel Fantyš odsouzený za zmanipulování televizní hry Bingo. Interpol ho vypátral koncem července ve Spojených státech. V srpnu byl převezen do Česka, kde hned požádal o nové projednání svého případu.

Sedmičlenná skupina v čele s Fantyšem podle dřívějších verdiktů upravila počítačový program na losování tiketů ve hře Bingo na televizi Nova. Místo náhodně tažených losů pak byly několikrát losovány tikety předem vybrané. Losy si Fantyš předem zakoupil a s pomocí sítě distributorů sháněl s příslibem provize fiktivní výherce.

Soud nyní kauzu znovu projedná. "Městský soud v Praze usnesením z 12. září letošního roku návrhu obviněného vyhověl, a zrušil uvedené odsuzující rozsudky," řekla serveru Aktuálně.cz mluvčí soudu Markéta Puci.

Fantyš byl po dopadení předán do výkonu trestu, protože ale požádal o nové projednání případu, rozhodl soud o vzetí muže do vazby. Termín nového jednání zatím nařízen nebyl.

Pražský městský soud nejprve celou skupinu potrestal nepodmíněnými tresty od pěti do sedmi let, rozsudek ale několikrát zrušil odvolací soud. Nakonec soud uložil šestici podmínky, toto rozhodnutí Vrchní soud v Praze v roce 2005 potvrdil.

Nové řízení se Fantyšových společníků týkat nebude. Fantyš také nesmí být soudem potrestán přísněji než napoprvé. Kvůli nynějšímu rozhodnutí městského soudu o novém projednání kauzy, se na Fantyše teď musí pohlížet jako na obžalovaného, ne odsouzeného.

Související

Více souvisejících

soudy Pavel Fantyš (kauza Bingo) TV Nova podvod

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 46 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy