Trest za smrt dvou žen v sauně: Podmínka a 5341 korun

Jičín - Majitele sauny, ve které letos na jaře zemřely dvě ženy, dostal podmínkou dvanácti měsíců vězení se zkušební dobou tři roky. Odsouzený ani státní zástupce se neodvolali, trestní příkaz Okresního soudu v Jičíně se tak stal pravomocným.

Ženy se při saunování nemohly ze sauny dostat ven. Jako náhradu škody musí muž zaplatit 5341 korun. O trestu za usmrcení z nedbalosti soud rozhodl trestním příkazem na konci října.

Pokud by odsouzený nebo státní zástupce proti trestnímu příkazu podali odpor, konalo by se v případu hlavní líčení. Muži za přečin usmrcení z nedbalosti hrozily až tři roky vězení.

Tragédie se stala letos 15. dubna v zahrádkářské kolonii nedaleko Jičína. Matka s dcerou ve věku 65 a 45 let se saunovaly u své známé. Té se zdálo, že ženy dlouho nevycházejí. Když přišla do sauny, našla ženy ležící na zemi.

Odsouzený podle soudu saunu, která nepodléhala kolaudaci, postavil přibližně v roce 2013 k užívání své rodiny a přátel. "Vstupní prostor osadil zcela nevhodně dveřmi se stavebním zadlabacím zámkem pro cylindrickou vložku vybavený střelkou pro zajištění dveří proti otevírání," uvedl soud. Následně muž vyměnil kovovou kliku za dřevěnou vlastní výroby. Kliku vyplnil izolepou a lepidlem. Později se klika rozlomila, ale byla opravena lepením.

V dubnu se ženám klika v sauně rozlomila a nemohly se dostat ven. "Přestože se snažily rozbít dvojité sklo výplně vstupních dveří jak holýma rukama, tak dřevěným podhlavníkem, podařilo se jim rozbít jen první vrstvu skla a tak nedošlo k proudění čerstvého vzduchu a chladu do sauny," konstatoval soud. Ženy následně v tepelně a vzduchotěsně odizolované sauně zemřely kvůli přehřátí organismu a nedostatku kyslíku.

Související

Sauna

Sportoviště či sauny podaly soudu návrh na zrušení zákazu provozu

Provozovatelé vnitřních sportovišť, fitness center, bazénů a saun podali v úterý Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zrušení části opatření ministerstva zdravotnictví (MZd), která zakazuje jejich provoz. Úřad podle nich postrádá k plošnému zákazu služeb tohoto typu kompetenci a zákonný podklad. Nechtějí přitom bezhlavě rozvolňovat, už dříve ale navrhli podmínky bezpečného provozu.
Sauna

Nový systém náhrad podle sdružení nepřežije polovina saun a wellness

Za nového systému náhrad, bez programu COVID nájemné, do několika měsíců skončí více než polovina provozovatelů saun a wellness, oznámilo dnes jejich sdružení. Za přísných hygienických a bezpečnostních pravidel s využitím antigenního testování proto žádá vládu o otevření provozů. Sdružení wellness a saunových center to dnes uvedlo v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Více souvisejících

Sauna soudy úmrtí Královéhradecký kraj

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy