Kauzu Michalákové a jejích synů bude znovu řešit soud v Hodoníně

Brno - Kauzou Evy Michalákové a jejích synů bude znovu řešit Okresní soud v Hodoníně. Krajský soud v Brně mu po odvolání vrátil případ zpět. Norská sociální služba odebrala rodičům dnes dvanáctiletého Denise a osmiletého Davida na jaře 2011.

Děti odebrala norská sociálka Barnevernet kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Hoši vyrůstají odděleně ve dvou rodinách. Předloni norské úřady rozhodly o zbavení Michalákové rodičovských práv k oběma synům, otci práva ponechaly. Matka s následnými odvoláními neuspěla. Letos v létě se obrátila se stížností na Norsko na Evropský soud pro lidská práva.

Krajský soud řešil odvolání po rozhodnutí hodonínského okresního soudu z letošního června. Hodonínský soud tehdy podruhé zastavil řízení, v němž se Michaláková domáhala vrácení svých dětí do péče prostřednictvím českých soudů. Prvoinstanční soud tehdy norská rozhodnutí označil za dostatečná s ohledem na to, kde chlapci mají obvyklý pobyt.

Podle odůvodnění usnesení brněnského krajského soudu z října českým dětem nemůže být upřena soudní ochrana pouze s odkazem na cizí rozhodnutí. Cizí soudní rozhodnutí, která nebyla u nezletilých uznána ve zvláštním řízení, nemají v ČR žádné právní účinky, uvádí usnesení.

"Odvolací soud se již podruhé jednoznačně zastal Evy Michalákové a jejích dětí a naopak odmítl dosavadní argumentaci Okresního soudu v Hodoníně a Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí. Státní občanství je pro soud rovnocenné kritérium s obvyklým pobytem. Soud vlastně natvrdo říká, že případy českých dětí patří k českým soudům," shrnula v tiskové zprávě rozhodnutí mluvčí petičního výboru na podporu rodiny Michalákových a současně obecná zmocněnkyně Evy Michalákové Jitka Chalánková.

Související

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet

ESLP se nebude zabývat případem Michalákové, rozhodnutí Štrasburku je pravomocné

Velký senát Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) se nebude zabývat případem odebrání synů Češky Evy Michalákové. Soud v pondělí zamítl ženinu stížnost proti lednovému rozhodnutí, podle kterého Norsko neporušilo právo matky a dětí na respektování rodinného života. Verdikt tak nabyl právní moci, sdělil ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Více souvisejících

Eva Michaláková (matka českých dětí v Norsku) soudy norsko

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy