Soud propustil Dbalého z psychiatrie, znalci dokončili pozorování

Praha - Soudkyně k pátku propustila exředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého z psychiatrické léčebny. Dbalý čelí dvěma obžalobám za korupci, z jednání se ale dlouhodobě omlouvá kvůli údajným zdravotním problémům.

Dbalý nastoupil na soudně nařízené pozorování loni 28. listopadu. V pátek 19. ledna obdržel soud zprávu od dvojice znalců, že jsou se zkoumáním hotovi. Proto soudkyně Silvie Slepičková obratem vydala příkaz k propuštění z ústavu.

Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci doplnila, že znalecký posudek soud prozatím k dispozici nemá, měl by ho obdržet do konce ledna. Poté soudkyně rozhodne o dalším postupu.

Nucený pobyt Dbalého v ústavu mohl trvat až dva měsíce, přičemž kdyby o to znalci požádali, mohl soud lhůtu prodloužit maximálně ještě o jeden měsíc.

Dbalý si podle kriminalistů řekl o úplatky přes 27 milionů korun při nákupu gama nože a při digitalizaci chorobopisů. Hlavní líčení, které začalo v lednu 2016, je odročeno naneurčito, protože lékař trvá na své osobní účasti u jednání. Vinu odmítá. Druhá obžaloba se týká mimo jiné poradenských tendrů nemocnice. Hlavní líčení zatím nemohlo začít, rovněž kvůli zdravotnímu stavu Dbalého.

Policie loni navrhla obžalovat tři lidi ještě v další větvi nemocničních kauz, která zahrnuje údajnou korupci například při dodávce pro pracoviště navigované chirurgie. Obviněného Dbalého se návrh netýká, státní zástupce totiž lékaře kvůli urychlení řízení vyloučil k samostatnému řízení právě s ohledem na Dbalého údajné zdravotní problémy.

Související

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým

Dbalý si odpyká deset let, soud potvrdil propadnutí majetku

Pražský vrchní soud dnes uložil bývalému řediteli pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalému celkový trest deseti let vězení a potvrdil mu trest propadnutí majetku. Zamítl lékařovo odvolání v kauze ovlivnění zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Verdikt, podle kterého bral Dbalý za zmanipulování nemocničních tendrů úplatky, je pravomocný.

Více souvisejících

Vladimír Dbalý (exředitel nemocnice Na Homolce) soudy psychiatrie

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy