Čechmánek se topil v dluzích. Udělal jednu jedinou chybu, zastal se ho právník

Zlín - V kauze Romana Čechmánka dnes u Krajinského soudu ve Zlíně promluvili další svědci. Řekli, že jim bývalý hokejista dluží za práce související s výstavbou minipivovaru ve Zlíně nebo bytového domu v Holešově částky v řádu desítek tisíc až milionů korun. Hlavní líčení bude pokračovat v pondělí 19. února.

Státní zástupce viní olympijského vítěze z Nagana z podvodu, hrozí mu až deset let vězení. Čechmánek jakýkoliv podvodný úmysl odmítá.

Celkem 2,7 milionu korun prý půjčil Čechmánkovi jeho dlouholetý kamarád ze Zlína. "Říkal mi, že potřebuje peníze na podnikání, na ten pivovar a podobně. Známe se léta, od mládí, tak jsem mu půjčil peníze. Necítím se podveden. Spousta lidí podniká, někde jim něco nevyjde," uvedl muž. Svou pohledávku údajně poté za zhruba třetinovou částku prodal.

Další ze svědků uvedl, že Čechmánkovi průběžně platil zálohy na výstavby bytů v Holešově, o které měl zájem. Zpočátku mu prý bývalý hokejista zálohy proplácel, později však byly platby pozastaveny. Přišel tak o více než 800.000 korun. "Připojili jsme se se svou pohledávkou do insolvence. Pohledávku jsme prodali, dostali jsme dvě třetiny částky, kterou jsme zaplatili na zálohách," uvedl muž. Dodal, že Čechmánka se v mezidobí pokoušel kontaktovat e-mailem a telefonem, avšak bez úspěchu.

Neuhrazené faktury ve výši 400.000 korun zmínil u soudu zástupce firmy, která pro Čechmánka dodávala elektroinstalaci. Jiná firma pro bývalého hokejistu zajišťovala gastrovybavení, z nasmlouvaných 1,25 milionu jí však údajně zaplatil pouze milion. Také její majitel později svou pohledávku prodal. "Každý se někdy dostane do špatné situace. Já jsem 90 procent své pohledávky dostal. Těch 10 procent, to je v dnešním podnikání běžné," uvedl muž.

Před soudem dnes vypovídal i bývalý Čechmánkův právní zástupce Petr Bernátek. Sháněl pro něj investory, pomáhal mu s věřiteli. Za minipivovar, který byl později vydražen za 7,8 milionu Kč, byli podle něj Čechmánkovi připraveni investoři zaplatit kolem 30 milionů korun. Pivovar byl podle Bernátka ziskový. "Zisk po odečtení všech nákladů byl na jednom půllitru deset korun. Roční výnos pivovaru by byl minimálně pět milionů korun," uvedl Bernátek.

Zvažovaný prodej podle něj zastavila insolvence, do které se Čechmánek dostal na konci roku 2013. Později byl na jeho majetek vyhlášen konkurz, někdejší hokejista proto nemohl volně nakládat se svým majetkem. "Pan Čechmánek udělal jednu jedinou chybu. Nechal se obklopit lidmi, kteří ho vmanipulovali do projektů, které nevydělávaly. Jel jenom pivovar," řekl Bernátek.

Související

Roman Čechmánek

Náhlá smrt Romana Čechmánka: Pitva vyloučila sebevraždu i cizí zavinění

Policie v případu víkendové náhlé smrti bývalého úspěšného hokejového brankáře Romana Čechmánka vyloučila sebevraždu i cizí zavinění. Hokejoví fanoušci se s olympijským vítězem a trojnásobným mistrem světa mohou rozloučit dnes na utkání mezi Vsetínem, s nímž získal pět extraligových titulů, a Sokolovem. 

Více souvisejících

Roman Čechmánek soudy dluhy

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy