Dbalý se opět omluvil z hlavního líčení. Soudkyně rázně zamezila průtahům

Praha - Vladimír Dbalý se opět omluvil z hlavního líčení v kauze zmanipulovaných tendrů pražské Nemocnice Na Homolce. Soud ale může pokračovat. Tentokrát totiž obžalovaný lékař požádal, aby se jednání konalo v jeho nepřítomnosti.

Lékař čelí obžalobě za to, že jakožto ředitel nemocnice získal při zakázce na digitalizaci chorobopisů a při nákupu gama nože více než 27 milionů korun na úplatcích. Soud začal už v lednu roku 2016, naposledy se jednalo počátkem loňského dubna. Dbalý pak hlavní líčení opakovaně oddálil tím, že zaslal zdravotní omluvenku a zároveň trval na své osobní účasti. Soudkyně Silvie Slepičková ho proto loni na podzim poslala na pozorování do psychiatrického ústavu, který potvrdil, že je schopen účasti u soudního jednání.

Vedle Dbalého se z aktuálního jednání omluvil i jeden ze spoluobviněných, bývalý vysoce postavený úředník z ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek.

Slepičková dnes upozornila obhájce, že podle trestního řádu musí být hlavní líčení provedeno znovu, jestliže od odročení uplynula dlouhá doba a jestliže obžalovaní nesouhlasí s tím, že postačí přečtení podstatných obsahů dosavadních protokolů.

"Jestliže souhlasit nebudete, pak bych trvala na osobní účasti obžalovaných Dbalého a Kocourka, a to tak, že do hodiny tady oba budou, jinak je nechám předvést policií," sdělila. Obhájci po tomto stanovisku na opětovném provedení celého hlavního líčení netrvali.

Není zřejmé, zda se Dbalý dostaví k pátečnímu projednávání svého zdravotního posudku. Dbalému hrozí za zmanipulování tendrů až dvanáctileté vězení. Spolu s ním sedí na lavici obžalovaných i jeho někdejší náměstek a zároveň primář chirurgie Michal Toběrný a dalších pět lidí.

Související

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým

Dbalý si odpyká deset let, soud potvrdil propadnutí majetku

Pražský vrchní soud dnes uložil bývalému řediteli pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalému celkový trest deseti let vězení a potvrdil mu trest propadnutí majetku. Zamítl lékařovo odvolání v kauze ovlivnění zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Verdikt, podle kterého bral Dbalý za zmanipulování nemocničních tendrů úplatky, je pravomocný.

Více souvisejících

Vladimír Dbalý (exředitel nemocnice Na Homolce) soudy Nemocnice Na Homolce

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

před 7 minutami

před 8 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy