Umělci u soudu litovali děl zničených na valtickém zámku

Břeclav - Ze zničení 58 obrazů na valtickém zámku je obžalován bývalý kastelán Michal Tlusták. Škoda je asi 4,6 milionu korun. Soud dnes pokračoval, vypovídala například slovenská výtvarnice Eva Ploczeková.

Obrazy umělci vytvářeli od roku 1992 na výtvarném sympoziu Velký formát. Jde o díla 39 výtvarníků ze šesti zemí. Mezi ně patřili také Vladimír Franz, slovenský výtvarník Vladimír Popovič nebo čeští výtvarníci Ivo Sedláček, Kamil Mikel a Petr Lysáček.

Ploczeková se sympozia účastnila v roce 2002, vytvořila na něm obraz s názvem U.F.O. "Mám k tomu obrazu citový vztah. Netrvám ale na náhradě škody, je mi nepříjemné se tím zabývat, těmi administrativními úkony," uvedla před soudem v Břeclavi. Obraz naposledy viděla po ukončení sympozia.

U soudu se mimo jiné řeší vlastnická práva obrazů, podle organizátora výstavy Jana Pospíšila zůstala autorům, což potvrzovali i umělci. "Nikomu jsem ten obraz neprodala, byl můj," řekla Ploczeková.

Slovenská umělkyně Veronika Rónaiová se sympozia účastnila také v roce 2002, vytvořila obraz s názvem www.markyza.krimi.sk. "Mám vztah k tomu obrazu, podařil se mi, po umělecké stránce byl dobrý," uvedla Rónaiová. Také ona obraz naposledy viděla při skončení sympozia. O zničení díla se dozvěděla od Pospíšila a z médií. "Telefonoval mi, bylo to i v médiích, že Vladimír Franz chtěl někde vystavit své dílo a že ho na zámku nenašel," řekla Rónaiová.

Podle žalobce nechal Tlusták obrazy zničit v roce 2011. Zničena byla asi polovina sbírky. Motivace není zcela jasná. Na zámku se tehdy rekonstruovaly prostory, v nichž vznikla kavárna, právě v nich byly zničené obrazy původně uloženy. Stavebníci prostory potřebovali vyklidit. Tlusták vinu popírá. Soud bude pokračovat v polovině dubna, v plánu jsou další tři jednací dny.

Související

Více souvisejících

zámek Valtice soudy Obrazy

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 34 minutami

před 58 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy