V kauze Čechmánek si soud vyžádal další znalecký posudek

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes pokračoval v projednávání kauzy Romana Čechmánka. Podle obžaloby se hokejista dopustil podvodů se škodou přes 15 milionů korun. Do května chce mít soud k dispozici znalecký posudek, který má stanovit hodnotu majetku olympijského vítěze z Nagana.

Podle obžaloby si Čechmánek v souvislosti se svým podnikáním půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že své závazky nebude kvůli své tíživé finanční situaci schopen splácet. Jeho dluh dosáhl desítek milionů korun. Od roku 2013 je muž v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek. Kromě provozování pivovaru opravoval Čechmánek také bytový dům v Holešově a koupil si bývalý domov důchodců v Prostějově. Dále investoval do developerského projektu v Chorvatsku.

U soudu dnes vypovídal Oldřich Štefl, bývalý šéf vsetínských hokejistů a současný sportovní ředitel hokejového klubu Slovan Bratislava. Čechmánkovi prý se společníkem půjčil přes 25 milionů korun. "Obrátil se na mě, že má finanční problémy. Zdálo se mi, že má jeho podnikání hlavu a patu. Zapůjčil jsem mu finanční prostředky. V případě, že by byly problémy, stal bych se majitelem nebo spolumajitelem pivovaru," uvedl Štefl.

Dokud na Čechmánka nebyl podán návrh na insolvenci, byl prý v klidu. A to přesto, že mu exhokejista dluhy splácel jen částečně. Ke každé půjčce podle něj byla uzavřena smlouva a vyhotovena směnka. Celkový tehdejší Čechmánkův majetek odhadl Štefl na zhruba 100 milionů korun. "Po celou dobu aktiva převyšovala pasiva," sdělil.

Před soudem zazněla také výpověď zástupce věřitelů v insolvenčním řízení. Upozornil v ní na nestandardní dražbu pivovaru, který Čechmánek ve Zlíně provozoval. Jeho hodnotu před kolaudací odhadl nejméně na 18 milionů korun, vydražen však byl pouze za 7,8 milionů Kč. Z majetku Čechmánka a z pivovaru jako právnické osoby podle něj mohlo být dle reorganizačního plánu vyplaceno zajištěným věřitelům 100 procent pohledávek, nezajištěným věřitelům minimálně 12 procent. "V případě vstupu strategického investora by byl (Čechmánek) schopen vyplatit závazky, které měl," řekl.

Související

Roman Čechmánek

Náhlá smrt Romana Čechmánka: Pitva vyloučila sebevraždu i cizí zavinění

Policie v případu víkendové náhlé smrti bývalého úspěšného hokejového brankáře Romana Čechmánka vyloučila sebevraždu i cizí zavinění. Hokejoví fanoušci se s olympijským vítězem a trojnásobným mistrem světa mohou rozloučit dnes na utkání mezi Vsetínem, s nímž získal pět extraligových titulů, a Sokolovem. 

Více souvisejících

Roman Čechmánek soudy Zlín dluhy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 6 minutami

před 6 minutami

před 7 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy