Zdravotničtí manažeři z kauzy Rath odmítli vinu, jeden si stěžoval na odposlechy

Praha - Manažeři zdravotnických firem Jindřich Řehák a Martin Jireš z korupční kauzy kolem bývalé středočeského hejtmana Davida Ratha tvrdí, že jejich firmy tendry vyhrály v poctivé soutěži a že úplatky za získání zakázek nepředávali. Uvedli to v závěrečných řečech, které dnes před Krajským soudem v Praze začali přednášet obžalovaní.

Kromě Jireše a Řeháka se dnešního jednání účastnili ještě Rath a Lucia Novanská, která však závěrečnou řeč odmítla pronést. Rath svojí závěrečnou řeč před soudem začne v pondělí. Jednání bude pokračovat celý příští týden.

Jireš ze společnosti Puro-Klima podle obžaloby předal úplatek šest milionů korun, aby jeho firma vyhrála výběrové řízení na dodávku vybavení do kladenského domova pro seniory a jednoho z pavilonů kladenské nemocnice. Manažer to odmítá a tvrdí, že se vše odehrálo podle zákona. "Zvítězili jsme v tendru a podle smlouvy jsme to vybavili. Všechno proběhlo naprosto standardně, dodnes všechny přístroje slouží," uvedl dnes v závěrečné řeči Jireš.

Uvedl také, že soud pracuje s presumpcí viny a je přesvědčen, že zakázky byly zmanipulované, protože se našly u Kateřiny Kottové a jejího manžela Petra peníze. "Pro soud není důležité, co se opravdu stalo, ale to co zaznělo v odposleších," prohlásil Jireš.

Jednatele firmy Hospimed Řeháka obžaloba viní z toho, že uplácel, aby jeho firma dostala zakázky na dodávky vybavení kolínské a kutnohorské nemocnice. Podle spisu předal úplatek 12 milionů korun. "Zcela kategoricky odmítám všechna obvinění, která jsou mi kladena za vinu," uvedl Řehák v úvodu závěrečné řeči.

Jireš i Řehák ve zrušeném rozsudku z roku 2015 dostali 5,5 roku vězení. Podobné tresty jim státní zástupce Petr Jirát navrhl i v nynějším opakovaném soudním jednání.

Jako poslední zazněla stručná závěrečná řeč Ivany Salačové, která jí soudu poslala písemně. Odkázala na svá dřívější vyjádření, v nichž se ke korupci přiznala. Podnikatelka má status spolupracující obviněné a ve zrušeném rozsudku jí byl uložen podmíněný trest. Ten jí navrhl státní zástupce i nyní.

Související

Státní zástupce Petr Jirát

Rath lhal. Žalobci se mu nemusí omlouvat, rozhodl nově soud

Středočeské krajské státní zastupitelství se nemusí omlouvat Davidu Rathovi za mediální výrok, že bývalý hejtman ve své korupční kauze lhal. Dnes o tom pravomocně rozhodl odvolací soud. Zároveň vrátil k novému projednání další část Rathovy žaloby na ochranu osobnosti. Někdejší politik měl totiž podle soudců správně zažalovat ministerstvo spravedlnosti, nikoliv státní zastupitelství.
David Rath

Soud nepromine Rathovi zbytek peněžitého trestu

Krajský soud v Praze nevyhověl žádosti bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, aby mu prominul druhou část desetimilionového peněžitého trestu. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí soudu Hana Černá.

Více souvisejících

Kauza: Rath David Rath Lucia Novanská (kauza Rath) Jindřich Řehák (kauza Rath) Martin Jireš (kauza Rath)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy