Rath pronáší závěrečnou řeč. Napadl postup soudu a odposlechy

Praha - Bývalý středočeský hejtman David Rath dnes začal svoji závěrečnou řeč v korupční kauze. Soud podle něj nehodnotí důkazy, které předložili obžalovaní. Uvedl také, že nikomu nevznikla žádná škoda. Rath odhaduje, že by před soudem mohl mluvit jeden až dva dny.

Krajský soud v Praze nejprve v roce 2015 uložil Rathovi 8,5 roku vězení. Původní verdikt v roce 2016 zrušil vrchní soud kvůli použitým odposlechům. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz. Případ se tak dostal zpátky k soudu, který původně vynesl odsuzující rozsudek.

Rath dnes řekl, že délka jeho závěrečné řeči bude záviset na počtu přestávek, které soud při jednání nařídí. Před třemi roky jeho proslov zabral tři jednací dny soudu. Dnes Rath přednáší spatra, vypomáhá si pouze papíry s poznámkami. Podklady prý má připravené v rozsahu 500 až 1000 stránek.

Rath dnes uvedl, že soud ve zrušeném rozsudku zcela opomněl hodnotit důkazy, které předložili obžalovaní a vůbec je neporovnal s důkazy předloženými obžalobou. "Soud to přešel naprostým mlčením jakoby to nezaznělo. Obžaloba byla od prvního dne rozhodnuta o vině, a to prostřednictvím médií sdělovala národu," řekl Rath.

Za další silný argument, který podle Ratha svědčí o jeho nevině, je to, že nikomu nevznikla škoda. "Neexistuje osoba, která by se dala označit jako poškozený nebo oběť. Žádná z těch zakázek nebyla předražená," uvedl Rath. Odmítl také, že by se obžalovaní v odposleších bavili o úplatcích. "Pokud odposlechy zachytily něco o penězích, tak tyto peníze nepatřily mě, ale sociální demokracii," řekl Rath. Bývalý vrcholný politik totiž dlouhodobě tvrdí, že by jeho kauza mohla souviset s financováním ČSSD.

Podle Ratha současný šéf sociální demokracie Jan Hamáček tehdy sháněl pro ČSSD peníze na volby a po Rathovi a jeho spoluobžalovaných manželech Kottových žádal pomoc. Hamáček již dříve odmítl. Tvrdí, že jako volební manažer neměl kompetenci v oblasti financování strany.

Podle obžaloby mělo jít za ovlivnění zakázek přes 48 milionů korun. Rath s Kateřinou Kottovou a jejím manželem Petrem, které obžaloba považuje za hlavní organizátory trestné činnosti, stihli podle spisu převzít úplatky 38 milionů. Pak je zatkla policie.

Rath dnes u soudu tvrdil, že se nepodařilo prokázat, že si díky úplatkům žil nad poměry. "Mé majetkové poměry byly odpovídající tomu, co jsem dělal," uvedl tehdejší hejtman a poslanec sociální demokracie. Podle něj navíc ve spise o úplatcích není žádný důkaz, jen se o nich dovozuje z odposlechů. Postěžoval si také, že soud podle něj neověřil, zda se věci z odposlechů skutečně staly. "Neověřilo se, že se ta slova z odposlechů zhmotnila do nějakého jednání. Když se o něčem bavím, tak to ještě neznamená, že to tak je," řekl Rath.

Také si postěžoval, že je v obžalobě zmíněn pokaždé na konci nějakého děje pouze ve smyslu, že o všem věděl. "Jak já mám prokazovat, že jsem něco věděl, že jsem s tím souhlasil," ptal se Rath. Obžaloba ho zmiňuje v souvislosti s úplatky ve čtyřech ze sedmi případů, které popisuje. Rath v nadsázce prohlásil, že se ho to dotýká. "Kdybych nevěděl o všech zakázkách, tak bych byl špatný kápo," řekl soudu.

V závěrečné řeči se také zastal manželů Kottových, kteří podle obžaloby přizpůsobovali krajské veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory "velkým hráčům", kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali "křoví". Podle Ratha se sice na některých odposleších bavili o firmách, které nakonec podezřelé tendry vyhrály, ale nikde nezaznělo, že je vybrali. Míní také, že se vůbec nezjišťovala případná míra jejich zavinění nebo to, kdo z nich případně ty firmy vybral. "Přijde mi to, jako kdyby dva lidé byli u vraždy a zavraždili by oba. Je rozdíl, když je někdo aktivní a druhý je jenom spolupachatel, stojí tam a kouká na to," řekl Rath.

O vině obžalovaných je naopak přesvědčen státní zástupce Petr Jirát, podle kterého by měl jít Rath za příjímání úplatků na osm až devět let do vězení. Podle něho měl Rathovi propadnout veškerý majetek. Stejný trest navrhl Kottové a jejímu manželovi.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Kauza: Rath soudy

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 24 minutami

před 37 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Jakou má pivo ve skutečnosti trvanlivost? Experti našli odpověď

Co udělat, když se grilování nevydaří a zůstane vám pár lahví piva, které teď budete pít téměř do nekonečna? Podle zprávy tiskové agentury DPA může být odpověď překvapivá.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy