Policie obvinila skupinu 22 lidí z krácení daní, škoda 850 milionů

Praha - Policie dnes obvinila 22 lidí ze zkrácení daní nejméně o 850 milionů korun, z praní špinavých peněz na zahraničních účtech a z účasti na organizované zločinecké skupině. Na webu pražského vrchního státního zastupitelství to uvedla dozorující státní zástupkyně Petra Ullrichová. Z okolností případu je zřejmé, že kauza souvisí s předchozím prověřováním strojírenské firmy ČKD Praha DIZ, která se mimo jiné podílela na stavbě pražského tunelu Blanka.

"Do účetnictví daňového subjektu, české obchodní společnosti, zaúčtovali fiktivní faktury, které následně uplatnili v přiznáních k dani z přidané hodnoty a v přiznáních k dani z příjmu právnické osoby. Tímto jednáním měli zkrátit daň z přidané hodnoty nejméně o 441.298.622,- Kč a daň z příjmu nejméně o 408.130.658,- Kč," napsala Ullrichová.

Finanční prostředky získané daňovou trestnou činností prý skupina následně buď vybírala v hotovosti, nebo je poukázala na zahraniční bankovní účty. Za krácení daní ve spojení s gangem působícím ve více státech hrozí obviněným pět až deset let vězení.

Šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová pro ČTK dodala, že z 22 obviněných lidí jich policie 21 zadržela.

Jména obviněných státní zástupci nespecifikovali. Podle serveru iDNES.cz policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželi například bývalého generálního ředitele firmy Jana Musila či manažera Karla Kloboučníka.

Protikorupční policie zasahovala přímo v sídle ČKD Praha DIZ kvůli podezření z krácení daní už před dvěma lety, kdy firma patřila miliardáři Petru Speychalovi. Podle tehdejších informací médií dlužila na daních 791 milionů korun a kriminalisté dlouhodobě prověřovali, zda z firmy nemizí nezdaněné stamiliony do daňových rájů. Speychala předtím policie v roce 2014 zadržela v souvislosti s údajným krácením daní a vydáváním fiktivních faktur. Po podání vysvětlení byl ale podnikatel propuštěn bez obvinění.

Po Speychalovi se stal majitelem firmy Robert Wolf. Zásah policistů z roku 2016 kritizoval jako snahu rozprášit ČKD kvůli tomu, že společnost si vůči Praze nárokovala pohledávky vzniklé při pracích na tunelu Blanka. Věřitelé loni firmu poslali do konkurzu.

Související

Soud, ilustrační foto

Advokát Michal si má odsedět pět let za krácení daní, dostal i vysoký peněžitý trest

Za krácení daní při prodeji pozemků v pražských Hodkovičkách dnes soud uložil advokátovi Davidu Michalovi i podnikateli Ferdinandu Überallovi pět let vězení. Dal jim také peněžité tresty - Michal má zaplatit tři miliony, Überall 500.000 korun. Verdikt není pravomocný, oba muži se ihned odvolali. Vinu odmítají a své stíhání označují za šikanu. Michal, který působí v advokátní kanceláři MSB Legal, figuroval v některých kauzách spojených s lobbistou Ivem Rittigem.
Soud, ilustrační foto

Advokát Michal a podnikatel Überall prý zkrátili daně o téměř 30 milionů, žalobce navrhl trest

Státní zástupce žádá pro advokáta Davida Michala a podnikatele Ferdinanda Überalla šest a pět let vězení ze zkrácení daní o 29,8 milionu korun při prodeji pozemků v pražských Hodkovičkách. V dnešní závěrečné řeči dále navrhl, aby soud Michalovi zakázal na pět let výkon advokacie a Überallovi na stejnou dobu činnost ve statutárních orgánech firem. Oba muži vinu odmítají, obžalobu opakovaně označili za šikanu. Rozsudek soud vynese ve čtvrtek.

Více souvisejících

Krácení daní krimi Praha

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 47 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy