Napadený číšník promluvil: Doufám, že nebudu mít trvalé následky. Šlo o likvidační útok, tvrdí expolicista

Praha – Číšník, kterého v Praze napadla a zmlátila skupina Nizozemců, poprvé promluvil. Celá země chce slyšet, jak na tom je a co z celého asi minutového incidentu vlastně pamatuje. On sám by si ale přál jediné - vrátit se ke svému malému synkovi a na vše zapomenout.

Přestože se téměř každý den v médiích objevuje fotka, jak bezvládně leží na zemi, nikdo vlastně neví, jak vypadá. A to Miroslavovi vyhovuje. I s médii komunikuje prostřednictvím zmocněnce pro komunikaci - bývalým kriminalistou Jiřím Brychem.

„Nejvíc si přeji, abych byl zdráv jako před začátkem tohoto nešťastného incidentu, co se mně udál. Taky mě čeká těžká operace. Doufám, že nebudu mít trvalé následky do budoucna a vše dopadne výborně. Abych se mohl dále plně věnovat roli otce, bez nějakých dalších psychických újem na zdraví,“ řekl Miroslav Právu prostřednictvím Brycha.

Bývalý kriminalista se podle svých slov s napadeným mužem zná už pár let. „Míra ví, že jsem býval vyšetřovatelem násilných trestných činů, tedy toho, co se mu teď stalo. Bylo přirozené, že jsem schopen mu pomoci, protože to znám z praxe. Navíc bezpečností se zabývám pořád,“ vysvětlil Brych deníku.

Co přesně teď Miroslava čeká, Brych upřesnit nechtěl. Podle dostupných informací číšník prodělal operaci poraněného oka, lékaři mu také musí dát dohromady rozbitou čelist. Expolicista upřesnil, že i když není muž v ohrožení života, je stále na jednotce intenzivní péče. „Dva dny byl ale v umělém spánku s krvácením do mozku,“ prozradil Brych.

Situaci navíc komplikuje fakt, že rodina to má za Miroslavem daleko, protože číšník není z Prahy, ale z Brna – a do hlavního města jezdil jen za prací. Se svými blízkými je prý ale v kontaktu každý den – ať už při osobních návštěvách nebo po telefonu. Pomoci se mu prý teď snaží nejen rodina, ale i jeho kolegové z pražské restaurace a dokonce i naprosto cizí lidé.

Lidé mu nabízí i finanční pomoc, Miroslavovi přátelé už podle Brychových informací zakládají transparentní účet. Nabídku finanční kompenzace od dvou nizozemských bratrů, které za číšníkovo napadení čeká v Česku soud, ale prý zatím Miroslav neřeší.

Brych také celý incident okomentoval pro server Seznam Zprávy. „Nešlo o obranu, když se zaměříte jen na ty dva, co jsou teď ve vazbě, tak v jednu chvíli, když je Míra na zemi, tak na něj útočí oba. Jeden ho silně mlátí do obličeje a druhý ho kope do zad. Tam vůbec nejde o nějakou obranu, tam jediný účel je toho člověka totálně vypnout a zlikvidovat,“ říká Brych. „Z mého pohledu je to čistě likvidační věc,“ dodává

Podle Brycha je také zřejmé, že ti, kteří číšníka zbili, věděli, co dělají. „V momentě, kdy se ta situace vyhrotila, tak jeden z obviněných jde automaticky do bojového postoje. Je vidět že to není amatér, že ví, co se bude dít, a ví, co chce udělat. Je to likvidační zákrok a musí tam přijít trest,“ má jasno Brych.

Naznačil také, že číšník měl štěstí, že brutální útok vůbec přežil. „Pohyboval se na hraně mince, ta spadla na stranu, že žije. Ale mohla spadnout také na stranu, že zemře. Kop do obličeje mohl být tím posledním,“ dodal Brych.

Související

Nizozemci, kteří v centru Prahy napadli číšníka

Útok na číšníka: Soud prodloužil bratrům z Nizozemí vazbu, verdikt opět nepadl

Dvojice bratrů z Nizozemska, která loni zbila číšníka v centru Prahy, si ani dnes nevyslechla pravomocný rozsudek. Pražskému vrchnímu soudu se totiž z dnešního zasedání omluvili oba předvolaní znalci, kteří měli vyjasnit způsob vzniku číšníkova zranění. Soud tak bratrům pouze prodloužil českou vazbu, s čímž oba souhlasili. Odvolací zasedání bude pokračovat 15. října.

Více souvisejících

napadení číšníka skupinou nizozemců krimi

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Zdroj: David Holub

Další zprávy