Žalobce navrhl trest pro Dbalého. Klíčový důkaz prezentoval nezvyklou formou

Praha - Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý by si měl podle žalobce Zdeňka Matuly odsedět deset let vězení za zmanipulování zakázek a korupci.

V dnešní závěrečné řeči u pražského městského soudu, pro kterou si netradičně zvolil formu powerpointové prezentace, se Matula zaměřil na prokázání pravosti klíčového důkazu - Dbalého deníku. Lékař spisek označuje za pouhou uměleckou fikci, podle obžaloby však deník jasně prokazuje, že muž přijímal úplatky.

Dbalý čelí kvůli svému působení v nemocnici třem stíháním. Aktuálně projednávaná obžaloba tvrdí, že společně s dalšími šesti lidmi ovlivnil v roce 2009 nákup Leksellova gama nože a tendr na digitalizaci chorobopisů, čímž nemocnici způsobili škodu 57 milionů korun. Na úplatcích Dbalý podle obžaloby získal přes 27 milionů.

Policisté u Dbalého při domovní prohlídce zajistili podrobné poznámky v elektronické podobě. Podle Matuly byl muž velmi systematický a měl rád přehled, takže si podrobně zapisoval vše, co ho potkalo - včetně toho, "kdy se s kým opil, kdy si s kým potykal nebo kdo za něj napsal disertační práci, na jaké téma a za kolik".

"Se stejnou pečlivostí (...) si zaznamenal i každé jednotlivé benefity, které mu z funkce plynuly. Množství úplatků bylo značné. Aby neztratil přehled, sepsal si dvakrát jejich souhrn v přehledné tabulce," řekl Matula.

Dbalý své poznámky anonymizoval, což by podle Matuly z logiky věci nebylo nutné, pokud by lékař popisoval fiktivní děj. O tom, že zápisky jsou pravdivé, prý svědčí i několik vět, které si Dbalý zapsal, když si myslel, že se deník dostal do nepovolaných rukou: "Zažívám jednu z největších panik svého života. Zjišťuji při převlékání, že nemám flashku s diary. Buď mi ji někdo ukradl, nebo jsem ji ztratil. Obojí znamená konec."

To, že zápisky odpovídají realitě a že měl Dbalý velmi nestandardní příjmy, dokazoval Matula i promítáním souvisejících snímků z lékařových luxusních zahraničních zájezdů. Podle Dbalého advokátky Kataríny Kožiakové Oboňové se tak dopustil manipulace, protože mezi důkazy zahrnul i fotografie z pracovních cest.

Dbalý se hájí tím, že peníze nabyl v rámci sběratelské činnosti. Už dříve prohlásil, že státní zástupce "bezostyšně lže". Matulův projev si dnes vyslechnout nepřišel, dorazil až na řeč své advokátky. Ta soudu navrhla, aby Dbalého zprostil viny, protože podle ní nebylo prokázáno, že se skutky popsané v obžalobě staly.

Související

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým

Dbalý si odpyká deset let, soud potvrdil propadnutí majetku

Pražský vrchní soud dnes uložil bývalému řediteli pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalému celkový trest deseti let vězení a potvrdil mu trest propadnutí majetku. Zamítl lékařovo odvolání v kauze ovlivnění zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Verdikt, podle kterého bral Dbalý za zmanipulování nemocničních tendrů úplatky, je pravomocný.

Více souvisejících

Vladimír Dbalý (exředitel nemocnice Na Homolce) soudy Korupce Nemocnice Na Homolce Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy