Po hledači kešek se slehla zem. Potápěči pátrali v podzemí Motolského potoka

Praha - Pátrání po lovci kešek, kterého v sobotu během bouřky v Praze smetla přívalová vlna v kanálu, je zatím bezvýsledné. Policisté i strážníci dnes prohledávali Vltavu a její břehy, potápěči hledali ve stokách, do kterých je Motolský potok svedený.

Potápěči odpoledne pátrání pro dnešek ukončili, v okolí Mánesa ale zůstává poříční policie, která z lodí prohledává Vltavu a její břehy. Jak dlouho tam dnes zůstane, zatím není známo, záleží mimo jiné na počasí. Policisté budou znovu pátrat v úterý. "Pokud bude třeba, vrátí se tam i potápěči, případně policie pozve ke spolupráci i potápěče hasičů," uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Pohřešovaný muž byl součástí čtyřčlenné skupiny, kterou ve stoce dlouhé přes čtyři kilometry překvapil prudký liják. Dvěma z nich se podařilo zachránit, jedna žena zemřela.

Podzemí Motolského potoka měří zhruba tři kilometry. Hasiči se dnes nejdříve vydali z náměstí směrem proti proudu potoka. Na místě byli čtyři potápěči, kteří tvoří dvoučlenné týmy. "Kolegové říkali, že je to relativně čistá oblast bez překážek. Prostor tady je docela široký a dá se chodit, ale v Košířích a Motole bylo velmi těsno," řekl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Po přestávce se potápěči vydali prozkoumat úsek od náměstí směrem k Vltavě. Až k řece se ale podzemím nedostanou, neboť jedna část je zcela zatopena. 

Největší komplikací by pro hasiče bylo, kdyby začalo pršet. Prostor v podzemí se v tu chvíli během několika minut zcela zaplní. Hasiči jsou proto v kontaktu s hydrometeorology. "Máme informace každých 20 minut. Pokud by mělo začít pršet, museli by hasiči okamžitě ven," řekl Kavka.

Podle mluvčího se občas stane, že hasiči musí vyprostit lidi z kanalizace, podobný případ jako se stal nyní, prý ale nikdy neřešili. Že lidé lezou do kanálů, potvrdil ČTK také mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. 

Zmapovat všechny kešky chce starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09). "Zmíněnou část potoka spravuje odbor ochrany životního prostředí magistrátu, proto si domluvím schůzku, abychom společně zjistili, jestli je možné podniknout bezpečnostní opatření. Já osobně zmíněný geocaching provozuji se svými dcerami, a tak vím, že někomu nestačí hledání na loukách, ale vydává se do nebezpečných míst. Proto zkontrolujeme, kde všude jsou na Praze 5 kešky umístěny, abychom zmapovali, jestli mezi nimi nejsou nebezpečná místa a mohli jsme přijmout opatření, která zamezí podobným tragédiím do budoucna," uvedl.

Související

Více souvisejících

Praha utonutí geocaching Vltava Potápění

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy