Ze zooparku u Prahy utekla puma, lidé by se neměli zdržovat venku

Praha - Ze zooparku ve Zvoli u Prahy dnes utekla dospělá puma. Lidé by se neměli zdržovat venku a neměli by chodit do blízkého lesa. Šelma utekla už loni. Podle starosty obce Miroslava Stoklasy stojí stavby v zooparku nelegálně, chovatel ale má povolení k chovu zvířat.

"Kontaktoval jsem policii poté, co mi to nahlásila paní, že ji potkala. V zoo mi chovatelé potvrdili, že ta puma utekla, teď běhají zoufale po lese a shánějí ji. Dal jsem upozornění pro občany na naše webové stránky a oslovuji sdělovací prostředky," řekl ČTK Stoklasa.

"Ve 13:04 jsme přijali od starosty obce, že ze zooparku utekla puma. Jedná se o dvouletého samce, má být plachý a neagresivní. Kontaktovali jsme majitele a společně propátráváme okolí a hledáme šelmu," uvedla policejní mluvčí Michaela Nováková. Policie o situaci informovala také místní mateřskou a základní školu.

Ze zooparku utekla puma i v červenci 2017. Podle ředitele zooparku Tomáše Machače poškodil tehdy neznámý pachatel v noci klec, ve které se puma nacházela.

Stavební úřad loni Machačovi nařídil stavby v zooparku odstranit, což neučinil. "Stavební úřad si pohrával s myšlenkou, že prodlouží lhůtu na odstranění o dva roky. Něčím to podmínkoval, chovatel nic z toho nesplnil. Na základě stížnosti na krajský úřad byl stavební úřad napomenut, že jedná nesprávně a že má přejít k odstranění těch staveb, že by zoo zanikla. Bohužel nic z toho se nestalo," řekl starosta.

Veterináři ČTK sdělili, že možná budou řešit, zda nejde o týrání zvířat. "Pokud nás k tomu vyzve obec s rozšířenou působností, což jsou v tomto případu Černošice, tak uděláme posudek k útěku pumy, zda nedošlo k provinění ve vztahu na ochranu zvířat proti týrání, protože zvířata musí být zabezpečena proti útěku," uvedl mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Vorlíček.

Související

puma

Hon na pumu skončil. Polák se po třech dnech na útěku přihlásil policii, šelmu dal do zoo

Tři dny se ve Slezském vojvodství na jihu Polska ukrýval před úřady muž, který u sebe ilegálně choval pumu. V pátek i se zvířetem utekl do volné přírody před pracovníky zoologické zahrady, kteří si z rozhodnutí soudu v doprovodu policie pro šelmu přišli. Nyní se už sám přihlásil policii a svého "mazlíčka" Nubiu do zoo předal, informovala dnes na svém webu televize TVN24.

Více souvisejících

Zvěř - puma Praha zoo Zvířata Středočeský kraj

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy