V Praze se zřítil kus budovy, pod sutinami jsou stále živí lidé

Praha - V Mikulandské ulici v centru Prahy se dnes zřítila část budovy. Spadlý strop o rozměrech pět krát deset metrů zavalil několik lidí. Tři osoby se podařilo zachránit. Psi opakovaně potvrdili, že by se pod sutinami mohli nacházet živí lidé. Na místě zůstává jedna posádka záchranné služby, původně jich tam bylo šest.

Stav jednoho z vyproštěných je velmi vážný a záchranáři ho museli uvést do umělého spánku. Stav dvou dalších dělníků je středně těžký. 

"Ze všech informací, které máme, vyplývá, že pod sutinami jsou dělníci, kteří tam pracovali. Snažíme se dělat všechno pro to, abychom je vyprostili co nejdříve," uvedl velitel zásahu Oldřich Klegr. Všichni tři psi kynologické služby podle něho označili místo jako takzvaně pozitivní. Hasiči ale nevědí, kolik dělníků v budově bylo.

"Tři osoby již byly zachráněny, po dalších hasiči pátrají," uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. V troskách mohou být podle něj až čtyři lidé, záchranáři mluví o zřejmě dvou pohřešovaných.

Hasiči na místo vyslali sací bagr, který odsává sutiny, aby se místo vyčistilo. Na místě je podle mluvčího policie i psycholog, statik, inspekce práce a lidé z báňské služby. Záchranná služba aktivovala traumaplán určený pro mimořádné situace s větším počtem raněných, na místo poslala speciální vůz Atego a další dvě posádky. Ve 12:40 byl traumaplán ukončen. 

Zásah je obtížný, protože budova může spadnout. Hasiči ji stabilizují ve spolupráci s Báňskou záchrannou službou, statikem a lezeckou skupinou. Povolali také dva sací bagry, které mají odsávat suť. "Bohužel tam nejsou jenom sutiny, ale také trámy, látky, plechy, kusy betonu, které musíme rozbíjet," řekl Klegr. Při zásahu se střídá asi 40 hasičů, přímo v místě neštěstí jich ale může být najednou jen zhruba šest až sedm.

V budově, v níž se zřítilo patro, bývala základní škola. Po přestavbě se má objekt změnit na zázemí pro studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM).

Příčina neštěstí se bude zjišťovat až poté, co bude zjištěno, jestli se v budově ještě někdo nachází. Podle Metrostavu, který rekonstrukci budovy provádí, nebyly porušeny žádné předpisy týkající se bezpečnosti práce. 

Na místo se dostavila primátorka Adriana Krnáčová, která vnímá jako zásadní roli památkářů v této věci. "Je potřebné prověřit roli projektantů, roli zejména památkářů Národního památkového ústavu," řekla.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha zřícení budovy v Mikulandské ulici v Praze (17. 7.2018) neštěstí Zřícené stavby

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy