Aktivisté stále okupují Kliniku, SŽDC na ně chce poslat exekutora

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) požádá exekutora o vyklizení budovy bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici v Praze 3, kterou před čtyřmi lety obsadili squatteři. Nejvyšší soud totiž zamítl dovolání, kterým se aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika dožadovali možnosti setrvat v budově. ČTK to sdělila mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. SŽDC je majitelem objektu a plánuje prostory zrekonstruovat na kanceláře.

"V okamžiku, kdy poslali dovolání na Nejvyšší soud, tak se i zastavil výkon exekuce. My se v tuto chvíli obrátíme na soudem stanoveného exekutora a obnovíme výkon rozhodnutí. Budeme trvat na vyklizení budovy," řekla Šubová. Exekutor bude následně jednat se zástupci Kliniky a případně požádá policii o spolupráci. Aktivisté v minulém týdnu požádali o schůzku se zástupci SŽDC. V tom jim bylo podle Šubové vyhověno a v tomto týdnu se s nimi setká generální ředitel.

Na facebookovém profilu aktivisté minulý týden oznámili, že chystají ústavní stížnost. Ta by podle nich mohla mít odkladný účinek. Rekonstrukce domu pro kanceláře geodetů je podle aktivistů ekonomicky nevýhodná. Za hlavní argument pro setrvání v budově považují činnost autonomního centra, které je podle nich místem svobody, solidarity a alternativy. Klinika pořádá přednášky, koncerty, dílny či jazykové kurzy. V minulosti se stala terčem útoku žhářů zřejmě ze strany extremistů, policie však případ odložila kvůli důkazní nouzi.

Loni v lednu soud rozhodl, že aktivisté musí budovu vyklidit a uvolnit majiteli. Rozhodnutí potvrdil o několik měsíců později odvolací pražský městský soud a aktivisté měli budovu opustit do poloviny října. Klinika zůstala stále v provozu a aktivisté se dovoláním obrátili na Nejvyšší soud, který v únoru odložil výkon soudního nařízení do doby, než rozhodne ve věci sporu. Odklad platil do rozhodnutí, které podle justiční databáze padlo 2. října.

Opuštěnou budovu obsadili aktivisté na konci roku 2014. Smlouva o výpůjčce, kterou poté se státem uzavřeli, už vypršela. SŽDC získala objekt od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Do objektu chce po rekonstrukci přestěhovat část svých zaměstnanců. Proto se soudně domáhala vyklizení.

Aktivisté se bránili tvrzením, že požadavek je v rozporu s dobrými mravy a že státní organizace s budovou nakládaly nehospodárně. Chtěli se dohodnout na užívání budovy alespoň do její plánované rekonstrukce. Podle verdiktu pražských soudů byla smlouva o výpůjčce na dobu určitou a aktivisté neměli žádný pevně daný nárok na její prodloužení.

Související

Vyklízení centra Klinika

290 tisíc korun za vyklizení Kliniky? Aktivistka musí platit

Zástupkyně pražského Autonomního sociálního centra Klinika Tereza Virtová musí zaplatit exekutorovi Ivo Luhanovi přes 290.000 korun jako odměnu za vyklizení budovy. O rozhodnutí soudu dnes informovali zástupci Kliniky na svém facebookovém účtu. S rozhodnutím soudkyně nesouhlasí a chtějí proti verdiktu podat ústavní stížnost. O nákladech na samotnou exekuci, které exekutor vyčíslil na téměř milion korun, bude soud ještě rozhodovat.
Vyklízení centra Klinika

Další rána pro Kliniku? Spor o peníze se musí řešit znovu, nařídil Nejvyšší soud

Obvodní soud pro Prahu 3 musí znovu projednat spor mezi Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, kolektivem Autonomního sociálního centra Klinika a jeho zástupkyní Terezou Virtovou. Úřad uspěl u Nejvyššího soudu s dovoláním proti verdiktu, podle kterého lidé kolem Kliniky nemuseli platit státu za údajně neoprávněné několikaměsíční užívání nemovitosti. Spor je veden o 360.000 korun.

Více souvisejících

Klinika (sociální centrum) Praha SŽDC Exekuce nejvyšší soud USA

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy