Právník z kauzy Promopro žádá od státu 4,7 milionu. Lidé se ho pořád ptali na Vondru

Právník David Mlíčko požaduje od státu odškodné v celkové výši 4,7 milionu korun za své nezákonné trestní stíhání v kauze Promopro. Bývalý ředitel odboru veřejných zakázek v sekci pro předsednictví ČR v Radě EU dnes u soudu popsal, že mu obvinění způsobilo problémy pracovní, finanční i osobní. Mimo jiné skončil s prací v advokátní kanceláři a na svou obhajobu vynaložil veškeré úspory, takže další peníze si musel půjčovat od rodičů.

Firma Promopro získala v roce 2008 od úřadu vlády bez výběrového řízení zakázku na zajištění audiovizuální techniky na konferencích v době českého předsednictví EU. Kvůli údajnému účelovému upřednostnění Promopra čelili stíhání za zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku tři vysoce postavení úředníci - vedle Mlíčka také šéfka předsednické sekce Jana Hendrichová a diplomat Radomír Karlík, ředitel odboru logistiky.

"Po vypuknutí té kauzy v médiích jsem nezažil den, kdy bych si neříkal: 'Co jsem tenkrát dělal? Nemohl jsem to udělat jinak? Udělal jsem to dobře?' Nemohl jsem vypnout, ráno jsem se s tou myšlenkou probudil, večer jsem s ní usínal," uvedl Mlíčko u Obvodního soudu pro Prahu 2.

V žalobě směřující vůči ministerstvu spravedlnosti Mlíčko napsal, že trestní kauza ho uvrhla do značného osamění. Dnes k tomu doplnil, že přestal mít chuť stýkat se s lidmi. "Pořád po mně někdo chtěl nějaká vysvětlení. Ptali se: 'Ten Vondra v tom jel? Kdo v tom jel?' Já jsem to prostě nemohl snášet," podotkl. Tehdejší místopředseda vlády pro předsednictví Alexandr Vondra obviněn nebyl, v kauze měl postavení svědka a úředníků se u trestního soudu zastal.

Stíhání začalo v roce 2012, pravomocný odsuzující verdikt padl loni v lednu. Mlíčka zastihlo sdělení o obvinění v Bruselu, kde jeho žena pracovala a on byl na rodičovské dovolené se starším dítětem. Po návratu do Prahy nastoupil do advokátní kanceláře, kde působil už dříve. V souvislosti s kauzou tam však musel skončit a poté sehnal práci jako řadový právník České televize, odkud odešel před rokem.

Právní zástupce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových ČTK sdělil, že ministerstvo spravedlnosti přiznalo Mlíčkovi odškodné ve výši 60.000 korun. Ohledně této částky vzal Mlíčko žalobu zpět, na zbytku nároku trvá. Mužův právník dnes neúspěšně usiloval o to, aby soudní jednání nesměli sledovat novináři - mimo jiné proto, že média prý proti jeho klientovi vedla štvavou kampaň.

Trestní soudy označily obviněné úředníky za "obětní beránky". Poukázaly na to, že zajištění předsednictví ČR v Radě EU bylo mimořádně organizačně náročné a že úředníci po zvážení všech aspektů věřili, že Promopro je jediným subjektem schopným splnit danou veřejnou zakázku. Následně se snažili kontrolovat veškeré platby, a jejich postup tak nebyl ani lehkomyslný, ani nedbalý, natož pak úmyslně nedostatečný.

Odškodné od státu za způsobenou nemajetkovou újmu požadují i Hendrichová a Karlík. Hendrichová vznesla skromnější požadavek než její někdejší podřízení: domáhá se celkem 950.000 korun, ministerstvo a soud jí zatím přiznaly 570.000. Z justiční databáze Infosoud vyplývá, že Karlík chce celkem 6,4 milionu, přičemž jeho žaloba teprve čeká na projednání.

Zatímco úředníky soudy osvobodily, devět spoluobžalovaných podnikatelů poslaly do vězení. Nejpřísnější, devítileté tresty dostali za předkládání smyšlených faktur bývalý šéf Promopra Jaroslav Veselý a jednatel hlavní subdodavatelské firmy NWDC Vlastimil Maxa. Stát v pozici poškozeného vyčíslil způsobenou škodu na 938 milionů korun.

Související

Ústavní soud ČR

Kauza Promopro definitivně končí, Ústavní soud odmítl stížnosti odsouzených

Kauza Promopro spojená s českým předsednictvím v EU definitivně končí, Ústavní soud odmítl stížnosti části odsouzených. Podali je Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa, Marcel Příkopa, Ivan Komárek, všichni dostali nepodmíněné tresty. Ústavní soudci stížnosti označili za zjevně neopodstatněné, zjistila ČTK z anonymizovaných usnesení v databázi soudu.
soudy

Verdikt v kauze Promopro bude řešit Ústavní soud, dostal stížnost

Verdiktem v případu Promopro se bude zabývat Ústavní soud. První z odsouzených podal stížnost, zjistila ČTK z justičních databází. Soudy v kauze potrestaly skupinu podnikatelů v souvislosti se zakázkou na audiovizuální techniku pro české předsednictví EU. Podle informací ČTK je pisatelem stížnosti Jaroslav Veselý.

Více souvisejících

kauza: promopro David Mlíčko (Promopro) odškodnění Praha soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy